6 sätt att sänka dina fasta kostnader

De fasta månadskostnaderna tenderar ibland att skjuta i höjden och man tycker inte man gör annat än att betala räkningar. Just dessa utgifter är lätta att glömma bort eftersom vi bara betalar dem månad efter månad utan att egentligen tänka på vad det är vi betalar för. Då är det hög tid att se över utgifterna. Genom att gå igenom dina fasta kostnader och göra små justeringar kan du ofta minska dina utgifter rätt rejält.

Gör en översikt

Starta med att göra en enkel översikt. Plocka fram dina fakturor några månader tillbaka och skriv ner alla dina fast kostnader. Nu har du en lista att utgå ifrån. Här nedan följer exempel på utgifter som många gånger går att få ner.

Abonnemang

Olika abonnemang som mobil, fast telefon, tv och internet går ofta att få bättre och billigare avtal på. Se över eventuella bindningstider och jämför olika abonnemang. Gå även igenom vad du faktiskt använder. Om du har fast telefon och ser att du nästan bara använder mobilen kanske du helt enkelt kan avsluta det fasta abonnemanget. Prenumerationer du inte utnyttjar kan kosta hundralappar i onödan varje månad.

Energikostnader

Kostnader för el kan dra iväg ordentligt, inte minst på vintern och om du bor i villa. Se över ditt elavtal och jämför olika elbolag, du kan tjäna mycket pengar på att byta elleverantör.

Men att även tänka över sin energianvändning är viktigt. Sänk temperaturen med 1 – 2 grader, tvätta på låg temperatur och vädra plagg som inte är direkt smutsiga, stäng av olika apparater i hemmet istället för att låta dem stå på stand-by då detta drar lite el hela tiden. Se också över dina vitvaror, kostnaden för att byta ut ett gammalt kylskåp tjänar du snart in på minskad energiförbrukning. Genom att duscha istället för att bada och att använda lågenergilampor sparar du också in en hel del.

Bostadskostnad

Kostnaden för boendet är i regel den största posten i privatekonomin. Äger du din bostad bör du med jämna mellanrum förhandla räntorna med banken. Nu när räntorna börjar gå upp är det rätt tid att se över om du exempelvis ska binda en del av ditt lån. Använd dig av jämförelsesajter och se vad olika banker erbjuder innan du bokar möte med din bank.

Smålån och krediter

Har du flera smålån och krediter kan du spara in mycket pengar på att samla dem i ett privatlån. Försök även att betala av dem i så snabb takt som möjligt då räntorna oftast är höga.

Försäkringar

Se över vilka försäkringar du har och vilka du behöver. Kanske är du dubbelförsäkrad med en privat försäkring och en likadan genom facket. Jämför villkoren hos olika försäkringsbolag. Glöm inte bilförsäkringen som kan vara riktigt dyr och skilja mycket mellan olika bolag.

Hushållskostnader

De löpande kostnaderna i hushållet kan du minska betydligt genom att handla smart. Storhandla bara de produkter som kan lagras en längre tid, alternativt frysas in och handla inte mer än du gör av med. Räkna per vecka på färskvaror och per månad på torr- och frysvaror. Att laga lunchlådor istället för att äta lunch ute kan ge dig ett par tusenlappar per månad i insparade utgifter.

Nytt ekonomiskt utrymme

När du nu omförhandlat eller bytt avtal, betalat av och så vidare gör du samma manöver som när du började, lista dina fasta kostnader. Troligen har du då en bra summa som du inte behöver punga ut med varje månad utan kan lägga på roligare saker. Om du tidigare haft svårt att få pengarna att räcka hela månaden har du fått ett nytt ekonomiskt utrymme att spela med. Kanske ger det dig möjlighet att lägga upp ett sparande i någon form eller bara andrum i slutet av månaden och en liten guldkant då och då. Vill du spara kan du använda dig av fondkollen för att hitta marknadens bästa fonder inom olika kategorier.