Så gör du en bra hushållsbudget

Har du koll på ditt hushålls kostnader? Ofta är vi noga med att göra en budget inför stora affärer som hus- och lägenhetsköp eller när vi köper ny bil eller båt, vilket naturligtvis är viktigt men det är också något vi inte gör så ofta.

Hushållsbudgeten däremot använder vi oss av dagligen och det är mycket den ska täcka, från livsmedel till hyreskostnader och lån. Expressen tipsar här om hur du kommer igång på 5 minuter och vi tänker utveckla det en aning. Har du gjort en hållbar hushållsbudget är risken mindre att pengarna tar slut redan tredje veckan i månaden.

Hur gör jag då min hushållsbudget?

Ett bra sätt att börja är att under en månads tid spara alla kvitton och föra en enkel kassabok där du har två kolumner, en för inkomster och en för utgifter. Därefter sätter du dig med papper och penna och listar dina oregelbundna utgifter såsom livsmedel, kläder med mera. Gör sedan likadant med dina fasta kostnader, det vill säga de utgifter som återkommer varje månad såsom hyra, lån, el, internet och så vidare. Gör så en tredje kolumn för dina inkomster.

Bestäm målsättning

Nu har du en bra överblick över vart dina pengar tar vägen. Antingen väljer du nu att göra en mer exakt budget för ett helt år och riktigt få koll på var du lägger dina pengar och vad du eventuellt kan förändra. Eller så gör du en enklare budget för dina vardagliga utgifter. Det förstnämnda är att föredra om du känner att det är svårt att få lönen att räcka till eller om du rent av går back och måste låna dig fram.

Årsbudgeten

Gör du en årsbudget för din privatekonomi ska du sätta dig ner och plocka fram alla fasta kostnader för några månader bakåt, gärna ett helt år. Räkna sedan ihop alla dessa kostnader för året och dividera dem med 12. Nu vet du hur mycket du behöver sätta av varje månad för att täcka de kostnader som kommer kvartalsvis eller halvårsvis. Var noga med att få med alla poster, de kan till exempel vara:

  • Boendekostnad
  • El
  • Internet
  • Olika lån och krediter
  • Fasta kostnader för bil
  • Försäkringar såsom hemförsäkring, personförsäkringar, bil- och båtförsäkringar, djurförsäkringar med flera
  • Olika prenumerationer

Kostnader som kan vara lätta att glömma bort är sådana som bara kommer då och då som till exempel sotning av skorsten och översyn av ventilation för dig som bor i en egen fastighet.

Allt övrigt

När du nu vet hur dina utgifter ser ut gentemot dina inkomster ser du lätt hur mycket du har över till allt annat. Detta innefattar:

  • Livsmedel
  • Förbrukningsvaror som toalett- och hushållspapper, rengörings- och tvättmedel, hygienartiklar
  • Mediciner och andra apoteksvaror
  • Kläder
  • Nöjen
  • Resor såsom månadskort
  • Övriga resor
  • Bensin
  • Köp av luncher

Justeringar

När du har din hushållsbudget för året på plats kan du börja se över vilka kostnader du eventuellt vill dra ner på. Kanske är det dags att omförhandla bolånen och få ner räntan eller binda delar av dessa. Kanske har du prenumerationer du inte utnyttjar eller kan få ner elkostnaden genom att byta elleverantör? Lagar du lunchlådor istället för att äta ute spar du in en bra summa pengar varje månad.

Enkel hushållsbudget för vardagen

Har du redan hyfsad koll på din privatekonomi och de fasta kostnaderna behöver du kanske bara göra en enklare budget för vardagutgifterna. Utgå då ifrån uppgifterna i kassaboken du gjort under en månad och räkna samman dessa. Dividera sedan den summan med 30 så vet du ungefär vad du gör åt per dag.

Justeringar

Vill du spara in på dina övriga utgifter har du nu överblick och kan lätt se var du kan förändra något, vad du kanske inte alls behöver likaväl som det du absolut inte vill göra avkall på. Med en bra och genomarbetad budget har du goda förutsättningar att spendera dina pengar på det som är rätt för dig.

Vill du ha hjälp på traven finns det en lättanvänd och bra budgetkalkyl på Konsumentverkets sida Hallå konsument. Det finns även många olika jämförelsesajter för dig som vill jämföra olika lånealternativ. Du kanske vill lägga ihop smålån och krediter på ett privatlån och därmed få en bättre ränta eller omförhandla befintliga låns räntor.

Spara

Nu har du förhoppningsvis fått lite bättre koll på ditt hushålls budget och kanske ser du även att du har en slant kvar i slutet av månaden. Då är det en bra idé att sätta av lite att spara till en buffert för oförutsedda händelser. För till syvende och sist hjälper det inte alltid att ha stenkoll på budgeten. Ibland händer något man inte tänkt sig och då är det fint att kunna ta av ett lättåtkomligt sparande.