Att tänka på som hundägare

Det är många faktorer som är avgörande hur dyr en hundförsäkring kommer att bli. Det finns några saker som man bör beakta innan man tar ställning till vad som passar mig bäst.  Som konsument tycker jag att man bör fundera på följande saker. Har du redan köpt dig en hund? Eller är du i funderingsstadiet att köpa en hund, kan dessa tips komma till nytta. Hursomhelst så kommer jag att belysa här nedanför frågeställningarna som jag kommer att ställa till dig.

Har det någon betydelse för min försäkring var i Sverige jag bor?

Det har en väldig stor betydelse för din hundförsäkring vart du bor med din hund. Bor du i huvudstaden blir det en automatisk förhöjd premie för din hund. Skulle du bo i en medelstor stad eller i Norrland är premien mycket lägre. Det kan alltså skilja drygt en tusenlapp mellan Umeå och Stockholm.

Har könet på hunden någon större betydelse ur försäkringssynpunkt?

Att teckna en hundförsäkring på en tik medför en högre premie än att teckna för en hanhund. Riskerna är påtagligt större menar man på försäkringsbolagen att tiken kan få livmoderinflammation. Det i sin tur kan få konsekvenser med ev. en bukoperation eller i värsta fall avlivning. Det låter väldigt tråkigt men tyvärr sant.

Har det någon större betydelse vad jag köper för ras?

Försäkringsbolagen har en förteckning över vad olika raser har för sjukdomar. En del raser är mer sjuka än andra och därmed ökar din premie. Sedan finns det många raser som är friska och därmed blir premien lägre. Dessutom kan det skilja upp till 800 kr/år beroende på vilken ras du har köpt eller vill köpa.

Har det någon större betydelse hur gammal hunden är?

De flesta försäkringsbolagen brukar vara generösa det första valpåret och ge en förmånlig rabatt. Man brukar få 20–40 % rabatt beroende vilket försäkringsbolag man väljer. Däremot är det svårare att försäkra en äldre vovve. Har den passerat 6–7 år är det svårare hos de flesta bolagen. Då vill jag påpeka om du ska teckna dig för en ny försäkring. Har du köpt en äldre hund som har en gammal försäkring sedan tidigare ska du givetvis behålla den.

Tilläggsförsäkringar finns att teckna för den som vill:

  • Livförsäkring

En livförsäkring är bra att ha om olyckan eller snarare oturen skulle vara framme. Det gäller om din vovve skulle springa bort. Om den har förolyckats och behöver avlivas. Eller om tjuven är framme och stjäl din hund.

  •  Rehabilitering

Rehabilitering innebär om din hund har gjort sig illa och behöver sjukgymnastik. Du kan även få ersättning om du behöver bassängträning, massage, treadmill och stretchning. Du kan även få ersättning för ledsjukdomar, diskbråck, frakturer, ledskador, muskel och sen skador.

  •  Medicin

Du får hjälp med kostnader för receptförskrivna mediciner. Olika bolag har ett tak för hur mycket det kan kosta typ upp till 6000kr. I de flesta hundförsäkringar ingår mediciner. Men försök att ta reda på så mycket som möjligt om just din försäkring. Vad ingår?

  • Tandvård.

Sist men inte minst så gäller tandvård. En tilläggsförsäkring för valptänder kan man teckna som är utöver den vanliga tandvården. Den gäller endast mjölktänder. Har man otur och mjölktänderna inte vill lossna kan detta bli dyrt med en operation som följd.

  • Självrisken

Självrisken som konsument väljer man efter hur plånboken får råda. Väljer man en högre självrisk får man ner premien och får därmed en lägre månadskostnad. Väljer man en lägre självrisk men en högre premie som följd till en högre månadskostnad.

Djurförsäkring som uppfödaren har tecknat

Hos din uppfödare brukar man bli rekommenderad en bra djurförsäkring som de tillhandahåller. Uppfödaren brukar teckna en försäkring från början redan när hunden föds. Du kan givetvis säga upp den inom en rimlig tid, exempelvis inom en till två veckor. Då hinner du göra efterforskningar i lugn och ro och samtidigt vinna lite tid. Men för all del glöm inte att försäkra valpen inom 12 veckor eller 4 månader! Håll även koll på villkoren som gäller hos de olika bolagen. Har du otur kan du åka på en karenstid som gäller upp till ett år på vissa typer av vård typ mjölktänder eller dolda fel.

Handen på hjärtat har du råd att inte köpa dig en hundförsäkring?