Hård konkurrens på bolånemarknaden

I våras gick Enkla ut med ett erbjudande om bolån till endast 0,95% i ränta, något som satte fart på svenska folket. Tusentals människor hörde av sig till Enkla under första dagarna för att få veta mer och anmäla sig till deras bolåneerbjudande. Deras lösning var dock inte helt riskfri utan ett lån som löpte under 3 år utan garanti för att du ska få förlängt lån när löptid är slut. Här kommer en förklaring kring Enklas erbjudande samt ytterligare några utmanare på bolånemarknaden.

Enklas lån för den som redan har bolån

Det här var ett erbjudande om bolån för den som redan har lån och därmed skulle kunna byta till Enkla och sänka sin räntekostnad. Lånet skulle vara bundet i 3 år till räntan 0,95%. Det problematiska var att efter 3 år så ska du behöva omförhandla om ditt befintliga lån för att få det förnyat.

Skulle kunna nekas lån efter 3 år

Det kan vara någon annan som kommer stå bakom Enkla om 3 år och där kan kriterierna för att få låna se lita annorlunda ut. Om du har blivit av med jobbet eller på andra sätt fått en försämrad ekonomi så skulle du då löpa risk att inte få ditt bolån förlängt.

Enkla står utanför amorteringskravet

Även om Enkla valde att följa samma krav som etablerade banker så skulle dem i teorin inte behöva kräva amortering av sina kunder, trots att det idag finns väldigt hårda amorteringskrav. Anledningen är att Enkla inte är en bank utan ett bolåneinstitut och därmed omfattas de inte av samma regelverk. Notera att de själva aldrig sagt att de planerar att genomföra denna möjlighet, tvärtom så vill de följa regelverket för banker. Det intressanta är dock att det är skillnad på pappret på bank och bolåneinstitut trots att det är samma för kunden.

Andra utmanare för bolån

Det är många fler än Enkla som har valt att ta upp matchen om bolånen. Av förklarliga skäl är det en ganska lönsam bransch att låna in pengar i sin bank till nära 0% ränta, sparkonton, och sen låna ut till privatpersoner för 1,5-2,0% i ränta. Säkerheten på den här typen av lån är också väldigt hög eftersom det alltid finns en fastighet eller bostadsrätt som pant. Exempel på utmanare som finns att välja på idag är:

  • Avanza, Nätmäklare med starka erbjudandet för den som handlar aktier för stora summor hos dem.
  • Nordnet, Nätmäklare som breddar sig till flera kundgrupper.
  • Consector, Bolåneförmedlare som jämför flera bankers erbjudanden.
  • Hypoteket Bolån, Uppstickare som just nu har lägsta listpriset på bolån.
  • MittBolån, Låneförmedlare som ägs av Compricer.

Jämför alltid flera aktörer för ditt bolån

Om du ska ta lån för att köpa bostad eller om du har för avsikt att omförhandla dina lån och sänka räntorna, ta alltid kontakt med flera banker och förhandla om lånen. Börja med att kolla på bankernas listpriser och försök sen att pruta så gott det går. Använd de olika bankernas erbjudande mot varandra, de ska få jobba för att få dig som kund. När du väl har sänkt din egen bolåneränta och sparar 2.000kr per månad så kommer du att tacka dig själv.


Sidansvarig

Anders Larsson
Anders Larsson
Finansexpert hos Konsument.se
Anders Larsson är huvudansvarig för informationen om lån och krediter på Konsument.se. Det innebär att han regelbundet kontrollerar och sammanställer uppgifter om olika lånetyper och långivare. Anders har lång erfarenhet från finansbranschen.

Senast uppdaterad: 2019-03-29 av Anders Larsson