Kan man handla med bitcoins på kreditkort?

I framtiden kan det bli verklighet att handla med Bitcoin på ditt kreditkort. Amerikanska Master Card har nämligen vunnit ett patent på en teknik som möjliggör att hantera transaktioner med Bitcoin med ett kreditkort från dem. Under förutsättning att man lanserar den här tekniken kan du komma att handla med Bitcoin lika enkelt och smidigt som du gör nu med vår vanliga valuta. Tills dess har du många möjligheter med att handla med rätt kreditkort, även om det rör sig om vanliga valutor.

Bitcoin – Tillfällig hype eller inte?

Stora värdeökningar av Bitcoin under 2017 kom att ta plats i media då. Den här digitala valutan har blivit så omtalad att den fått en egen samlingssida med artiklar hos bland annat Svenska Dagbladet. Frågan var om det var en tillfällig hype som snart skulle dö ut eller något mer stabilt som skulle ha kommit för att stanna. Kursemn har dykt ordentligt det senaste året och när en valuta har hög volatilitet blir det ännu svårare att handla med den. Frågan är om botten är nådd och vi har en stabilitet i kursen framför oss eller inte?

MasterCards patenansökan

Med Master Cards patentansökan nu får vi nog tro att detta är något vi kommer att få se i framtiden.

Master Card pekar i sin ansökan till det amerikanska patent- och registreringsverket på att man sett att användningen ökat av valutor som bygger på blockkedjor och att dessa konsumenter sätter värde på anonymitet och säkerhet. Om man går vidare och lanserar den här lösningen för kryptovalutor har man tagit ett stort kliv framåt mot att samhället ska komma att acceptera dessa. Med detta patent kommer Master Card att kunna hantera ett mindre antal kryptovalutor.

Finns det nackdelar?

Det kan tyckas smidigt, säkert och enkelt att handla med en digital valuta på sitt Mastercardkort men ett flertal nackdelar finns det förstås. Exempel på sådana är:

  • Säkerheten. Den förbättras för dig som konsument när du betalar, men för den som är mottagare av betalningen tenderar säkerheten att försämras på grund av anonymiteten
  • Blockkedjetransaktioner tar lång tid. De tar cirka 10 minuter att utföra jämfört med bråkdelen av en sekund för vanliga betalningar. Med Master Cards patent skulle detta problem kunna lösas. Den som använder tjänsten i fråga skulle kunna betala delar av sitt köp i kryptovaluta, men exakt hur lösningen skulle se ut är ännu inte offentligt
  • Man vet idag inte heller hur benägna handel och tjänsteföretag är att acceptera bitcoin som betalningsmedel, även om det godkänns som sådant hos Mastercard eller andra kortbolag

I hälarna på VISA och WireX

Det var väntat att Master Card skulle komma med någon form av lösning då VISA redan i nuläget samarbetar med WireX. Dessa har en lösning där kortanvändaren kan betala i kryptovaluta. Du som EU-medborgare har där möjlighet att skapa ett konto i en brittisk bank som sedan skickar ut kortet. Ett flertal kryptovalutor hanteras på detta kort och du som användare av det kan välja att sälja av dessa och växla till vanlig valuta. Du använder sedan ditt VISA-kort precis som vanligt.

Detta VISA-kort hanterar dock inte kryptovalutan direkt utan ligger på bankens konto och växlas till vanlig valuta innan du ska använda det för betalning.

Ingen vill sitta på läktaren

Uppenbart är att vare sig Master Card eller VISA törs ställa sig bredvid och titta på när den tekniska revolution blockkedjan innebär gör sitt intåg. Det finns dock i nuläget inga omedelbara planer på att implementera dessa Master Card-kort för kryptovaluta på marknaden, utan man ser hela tiden på möjligheter att med nya innovationer på marknaden kunna skapa ett mervärde för såväl Master Card som dess kunder. Att söka patent är då en del av att skydda sina immateriella rättigheter. Om och när produkten sedan kommer ut på marknaden återstår att se.


Sidansvarig

Anders Larsson
Anders Larsson
Finansexpert hos Konsument.se
Anders Larsson är utbildad ekonom med lång erfarenhet från finansbranschen. Anders är huvudansvarig för informationen om lån och krediter på Konsument.se. Det innebär att han regelbundet kontrollerar och sammanställer uppgifter om olika lånetyper och långivare.

Senast uppdaterad: 2019-03-29 av Anders Larsson