Kan man låna till bröllopsfesten?

Det är en underbar känsla när man hittat rätt person och vill binda sig förhoppningsvis för hela livet. Ett bröllop kan dock snabbt dra iväg pengamässigt och det kanske behövs lite ekonomisk uppbackning för att få allt att gå ihop.

Olika lånealternativ

Det finns två olika typer av lån som skulle kunna vara aktuellt. Det ena är det som kallas blancolån och det andra är snabblån. Beroende hur mycket du behöver låna är avgörande för vilket av lånen som är aktuellt. Normalt för snabblånen är mellan 1 000 kr och 50 000 kr. Normalt för blancolånen är mellan 50 000 och 250 000 kr. Om du har en bostad kan det även finnas möjlighet att belåna fastigheten för att få loss mer pengar.

Lån utan säkerhet

Både låneformerna innebär att du som låntagare inte har någon säkerhet för dina pengar och denna typen av lån blir därför dyrare än om man jämför med ett bostadslån där bostaden blir en säkerhet för långivaren. Att ta ett lån utan säkerhet innebär tuffare villkor, hårdare amorteringskrav och högre räntor. Samtidigt finns det många aktörer och alltid de som är billigare än andra och kan ha ett bra låneerbjudande för dig och din situation.

Blancolån

Blancolånen går att tas hos flertalet olika långivare och behöver du låna en större summa pengar är det blancolånet som är det bästa alternativet. Det är stor skillnad på vilka krav som ställs för att du skall bli låntagare hos de olika långivarna. Tänk på att är det relativt låga krav för att du skall få låna kommer lånet bli dyrt. Minskade krav ger högre räntor, mer avgifter och sämre villkor.

Snabblån

Snabblånen är precis som de låter ett enkelt och snabbt sätt att få tillgång till pengar. Dessa snabblån ställer oftast mindre krav på dig som låntagare men innebär oftast tuffa villkor och dyra räntor. Oftast har dessa lån ett oerhört kort återbetalningstid vilket gör att du ändå måste skaffa fram pengarna och bara skjuter problemet framför dig. Du köper dig en tidsfrist på maximalt ett par månader. Att ta snabblån är därför inte att rekommendera.

Bostadslån – Lån med säkerhet

Om du har en fastighet så skulle ett alternativ vara att belåna fastigheten och på så sätt få loss pengar. Sedan de nya och mycket tuffare amorteringskraven infördes är det dock viktigt att tänka på att om man ökar sitt bostadslån, så kan det snabbt bli en drastisk höjning på det belopp som måste amorteras varje månad.

Andra alternativ

Det finns många andra alternativ till att låna pengar till sitt bröllop. Det går att skapa den perfekta dagen även med en mycket liten budget. Nedan följer några tips och råd för att minska på utgifterna:

  • Kläderna
  • Festlokalen
  • Mat och dryck
  • Fotograf, musik och underhållning

Kläder

Om du är ute i god tid och tittar runt mycket på olika alternativ kan du hitta kläder till bättre och förmånligare priser. Kanske är det så att det finns förra årets modeller som reas ut. Oftast säljs också bröllopskläder på nätet och i kombination med lite korrigeringar kan det bli perfekt och en sagolik outfit.

Festlokalen

Kolla runt på flera olika ställen och begär in offerter. Var inte rädd för att förhandla till dig det bästa priset. Det blir definitivt billigare om ni tar en festlokal där ni fixar det mesta själva. Med rätt styling kan man fixa till en mysig stämning i de flesta lokaler. Tänk också på att lokaler i stadskärnan kostar mer än lokaler som ligger en bit ut.

Mat och dryck

Tänk noga igenom vad ni vill bjuda på. Med en god planering kan billigare råvaror bli till en riktig festmåltid. Med god planering kan man fixa mycket av maten själv vilket blir en oerhörd besparing jämfört med att köpa mat och dryck per kuvert. Att också göra en inköpsresa för att inhandla det drickbara är också en god investering.

Fotograf, musik och underhållning

Med dagens moderna teknik är det lätt att både ta snygga bilder och fixa en härlig underhållning. Ta hjälp av vänner och bekanta för fotograferingen, för musiken på festen och se till att hitta ett perfekt toastpar som livar upp och skapar en riktigt bra fest.

Till sist

Oavsett hur du har finansierat bröllopet är detta en av de viktigaste stunderna i livet. Dagen kommer gå vansinnigt fort så se till att njuta och skapa många underbara minnen.


Sidansvarig

Anders Larsson
Anders Larsson
Finansexpert hos Konsument.se
Anders Larsson är huvudansvarig för informationen om lån och krediter på Konsument.se. Det innebär att han regelbundet kontrollerar och sammanställer uppgifter om olika lånetyper och långivare. Anders har lång erfarenhet från finansbranschen.

Senast uppdaterad: 2019-03-29 av Anders Larsson