Köpa bostadsrätt – Om lån och föreningens skulder

Går du i tankarna att köpa en bostadsrätt?

Det finns idag mycket på marknaden att välja mellan men minst lika mycket att tänka igenom före ett eventuellt köp. Två viktiga punkter att sätta sig in i är din egen ekonomi och möjlighet till bolån samt föreningens ekonomi och framtidsplaner.

Din ekonomi

Börja med att se över din ekonomi och vad du har råd med innan du börjar titta på bostäder. Då vet du var din smärtgräns går och kan lättare hitta objekt som är realistiska i förhållande till din budget.

Minst 15 procent av bostadens värde måste du kunna betala själv och upp till 85 procent kan finnas möjlighet att få i bolån. I vissa fall kan du välja att låna en del av kontantinsatsen till ditt bostadsköp.

Amorteringskrav

Viktigt att tänka på här är att ett lån också är ett risktagande. Om räntorna skulle stiga måste du ha räknat med marginal för att vara säker på att ha råd med ditt lån. År 2016 infördes även ett amorteringskrav som innebär att man måste amortera en viss summa på sitt bolån.

Allt detta får du bra hjälp med att bedöma på banken, men se till att du tänkt igenom det hela noga och ha alla siffror på plats. Var noggrann och ärlig mot dig själv när du sammanställer dina inkomster och utgifter så att du får rätt uppfattning om vad du har råd med.

Lånelöfte

Innan du börjar söka på allvar efter din bostad är det bra att ha ett lånelöfte. Oftast krävs detta för att du ska kunna lägga ett bud.

Börja med att ta kontakt med din bank, men kontakta även andra banker som kan vara aktuella. Besök gärna bankernas hemsidor först för att få en uppfattning om vilka bolån och villkor de erbjuder.

Vad kan du få i lån?

Hur mycket du kan bli beviljad att låna beror på dina inkomster, tillgångar och utgifter.

Kom ihåg att räntan går att förhandla ner. Ju mer påläst och förberedd du är desto större chans har du att få bra villkor på ditt lån.

Att ha fått ett lånelöfte är dock ingen garanti för lånet. Om banken anser att bostaden har ett för högt pris kan de ändra sig.

Fast ränta eller rörlig?

Du kommer också att behöva ta ställning till om du ska ha fast (bunden) ränta eller rörlig.

Den fasta räntan är en tryggare form då du vet vad du betalar varje månad. En rörlig ränta innebär en högre risk, i och med att den är just rörlig, men har ur historiskt perspektiv givit en lägre kostnad i det långa loppet. Man kan även välja att dela upp lånet med en del fast och en del rörlig ränta. Detta går också att förhandla med banken om.

Föreningens ekonomi

När du väl köpt din bostadsrätt äger du en andel i en ekonomisk förening samt rätten att nyttja din lägenhet. Därför är det viktigt att du kollar upp föreningens ekonomi och planer för framtiden. Begär att få föreningens årsredovisning och läs igenom den noga. Där ser du bland annat hur stora skulder som finns, vilken ränta föreningen har samt om det finns planer på större renoveringar som kommer att påverka föreningens ekonomi och i förlängningen även din ekonomi.

Föreningens skuldbörda

Skulder som bostadsrättsföreningar kan ha är, förutom skulder för själva fastigheten eller fastighetsbeståndet, olika investeringar i form av till exempel parkeringsplatser eller balkongbyggen. Det kan också handla om kostnader för större renoveringar. Titta på hur hög skulden är i förhållande till fastighetens eller fastighetsbeståndets marknadsvärde. Ju högre skuld desto sämre utgångsläge.

När räntan är låg märks kanske inte en hög skuldbörda nämnvärt men när räntorna stiger kommer det snart att synas på att föreningens avgifter måste höjas.

Var frågvis

Ställ många frågor om föreningens ekonomi och framtidsplaner. Nöj dig inte med att bara prata med mäklaren utan ta kontakt med föreningens ordförande. De brukar vara ärliga och måna om att nya köpare blir nöjda med sin investering i föreningen.


Sidansvarig

Anders Larsson
Anders Larsson
Finansexpert hos Konsument.se
Anders Larsson är utbildad ekonom med lång erfarenhet från finansbranschen. Anders är huvudansvarig för informationen om lån och krediter på Konsument.se. Det innebär att han regelbundet kontrollerar och sammanställer uppgifter om olika lånetyper och långivare.

Senast uppdaterad: 2019-03-29 av Anders Larsson