När kontantinsatsen inte räcker till

Att hitta rätt bostad är inte bara omständligt och tidskrävande för många, det är också en stor affär och något som förändrar vår tillvaro i grunden. En del går på en visning och slår sen till på första huset och andra behöver gå på visningar i flera år innan de hittar rätt.

Drömhuset

När man väl står där framför sitt drömhus så händer det ofta, allt har klaffat och det känns perfekt. Bortsett från att drömhuset är lite över den tänkta budgeten. Här ska vi gå igenom vad man kan göra om kontantinsatsen inte riktigt räcker hela vägen.

Pruta på huset

När marknaden är glöd het så är inte det här en möjlig väg fram utan man får ofta buda lite extra för att vara säker på att vinna budgivningen och få sitt drömhus. När marknaden däremot har mattats av, färre personer går på visningarna och det börjar röra sig mot köparens marknad igen. Då är det alltid värt att försöka pruta på huset.

Marknadspris

Det är lätt att tro att bara för att någon har gått ut med ett visst pris på sitt hus så är det rätt prisnivå. Om man sen pratar med deras mäklare, som trots allt representerar säljaren när det kommer till priset på bostaden, så hänvisar dem till marknadspriset och statistiken. Glöm då inte bort att marknaden per definition är när en säljare och en köpare möts, kommer överens om ett pris och genomför en transaktion.

Säljare och köpare

Marknadspriset är alltså det pris som både ni som köpare är beredda att betala och det som säljaren är beredd att ge huset för. Om ni känner att priset är för högt och ingen annan lägger bud, då är marknadspriset lägre.

Låna av familjen

Om ni inte lyckas pruta och ändå vill ha huset eller om ni prutar men det inte riktigt räcker till så finns bara två alternativ kvar. Det ena är att inte köpa huset och leta vidare och det andra är att på ett eller annat sätt låna pengar till insatsen. Om ni har tur så finns det någon välbärgad familjemedlem som kan låna ut pengar till er. Kanske har ni någon snäll faster med ett obelånat hus som kan hjälpa er på vägen? För de allra flesta finns det tyvärr ingen barmhärtig samarit med en stor påse pengar utan de behöver låna från marknaden.

Låna till kontantinsatsen

Att låna till kontantinsatsen innebär att ni kontaktar ett antal banker och ber om att få ta ett lån för den delen av husköpet som ska vara kontantinsats. Skillnaden mellan ett bostadslån och ett lån till kontantinsats är att för det första så har ni huset som säkerhet för lånet. Kan ni inte betala lånet så kan huset säljas och lånet lösas. Lånet till kontantinsatsen har inte den säkerheten utan är ett så kallat blancolån.

Fördelar med att låna till kontantinsatsen

De största fördelarna med att låna till kontantinsatsen är de mest uppenbara, ni har plötsligt pengar till att köpa erat drömhus. Istället för att gå därifrån tomhänta så kommer ni att kunna flytta in i ert nya hus där ni kanske bor i resten av era liv.

Nackdelar med samma lån

Självklart är nackdelarna att ni står med ytterligare ett lån som måste betalas tillbaka. Ett lån utan säkerhet har högra ränta än ett bostadslån och kommer därmed att kosta er mer. Dessutom är ett bostadslån oftast upplagt på med en amorteringstid på 30 till 50 år vilket gör att beloppet som betalas varje månad blir lågt i förhållande till lånet. Ett blancolån betalas tillbaka på 1 till 15 år och kommer därmed att bli en högre månadskostnad i förhållande till lånebeloppet.

Tänk på det här

Gör en budget för er privatekonomi och räkna med en rejäl räntehöjning framöver. Om det ser svårt ut att klara räkningarna så är det inte så klokt att låna till kontantinsatsen. Kom ihåg att ett hus medför en hel del andra kostnader än att bo i lägenhet så budgetera för oförutsedda utgifter. Om ni däremot har goda inkomster och en bra budget även med det extra lånet så kan ni överväga att låna lite extra för att få köpa huset ni alltid drömt om.