Skrota båten gratis och 4 andra sätt att spara på miljön

I aktuell Hållbarhet går det att läsa om möjligheten att skrota sin gamla båt gratis. Det finns enorma mängder med gamla båtar som ligger på landställen och längs med bryggor i skärgården. Att skrota båten är ett bra sätt att ta vara på miljön. I det här erbjudandet så är skrotandet gratis även om frakten till återvinningscentralen är något som man får bekosta själv. Utöver att skrota båtar så finns det fler bra sätt att spara på miljön och samtidigt spara pengar, här kommer några av dem.

Välj el från förnyelsebara källor

Elavtalen är en djungel som väldigt få har koll på. Bara det att elnätet är ett monopol men handeln med el är öppen för fri konkurrens gör det hela till en märklig soppa för oss konsumenter. Det finns till och med en elbörs där bolagen handlar med el. Om du ser över dina elavtal så går det ibland att sänka sina elkostnader samtidigt som man väljer att köpa el från förnyelsebara källor, det är ett bra sätt att ta ett konsumentansvar.

Köp en elcykel

Staten finansierar just nu ditt köp av elcykel. Du får 25% av priset på din elcykel, elmoped eller elmotorcykel betalat av staten. En avsättning har gjorts på totalt 426 miljoner kronor för att hjälpa konsumenter att ta sig fram miljövänligt och i skrivande stund finns endast 46 miljoner kvar av årets budget. Genom att köpa en elcykel så får du mer motion utan att behöva ta de tuffasta backarna själv, du kommer ut i friska luften och det bästa av allt är att du lämnar bilen hemma.

Kör mindre och sänk dina försäkringskostnader

Om du lämnar bilen hemma och därmed kortar ner din årliga körsträcka med bilen så kan du sänka kostnaden för din bilförsäkring. En av parametrarna för att sätta din bilförsäkringspremie är risken att du krockar och den minskar om du kör färre mil per år. Sänker du antalet mil du kör bil varje år så minskar du både på utsläppen och kan spara pengar för din egen plånbok.

Minst 2 olika försäkringsbolag

När du ändå omförhandlar så rekommenderar vi att du tar in offerter från minst 2 olika försäkringsbolag. Många är bra men priserna och villkoren skiljer sig trots allt en del. Varje försäkringsbolag har sina egna beräkningsmodeller och utgår från sina egna försäkringskunder för sin statistik som sen ligger till grund för priserna. Därmed kan du få olika priser och villkor även om du anger samma förutsättningar till fler försäkringsbolag.

Skaffa en elbil

Idag kan du även få en laddbox subventionerad av staten när du har köpt en elbil. Dessutom får du sen 1:a juli 2018 en statlig bonus på köp av elbil eller andra koldioxidsnåla bilar på upp till 60.000 kr. Systemet kallas för bonus malus-systemet och ska göra det lättare för dig att värna om miljön. En del arbetsgivare har dessutom börjat erbjuda högre milersättning för den som kör en miljöbil i tjänsten.

Räkna på lönsamheten med en elbil

Förutom att miljön runt om oss blir bättre av att du kör en elbil eller en hybridbil så kan det också bli lättare för plånboken. Du kan behöva investera en del grundkapital för att få ut bilen men de löpande kostnaderna blir ofta bättre. Alla korta sträckor du kör kommer att gå på el och om du laddar hemma så blir priset och därmed driftkostnaden klart lägre. Du får samtidigt lägre skatt på en elbil och subventionerad laddbox av staten.

Räntan är låg

Eftersom räntan är låg överlag idag så har du goda chanser att få en bra helhetskalkyl om du väljer att låna till att köpa en elbil. Ta in offerter från flera banker för att vara säker på att du får det erbjudande som är bäst för just dig. Räkna sen på hela kostnaden, inköpet av bilen, driften och restvärdet när du säljer bilen. Det kan vara så att du tjänar på att sälja din nuvarande bil och låna till en elbil, allt beror på hur dina förutsättningar ser ut idag.