3 sätt att få rabatt på ditt bolån

Bolånet är för många en ganska stor kostnad och även om den kan vara en ansenlig del av månadsbudgeten nu så kommer den att bli än mer när räntan väl går upp framöver. För den som vill ligga i framkant så kan man förhandla till sig rabatter på sitt bolån. En bra sak att göra med pengarna du sparar på rabatten är att sätta undan dessa på ett sparkonto och ”ränteutjämna”. När sen räntan är högre så kan du använda dessa sparade pengar för att betala en del av din bolånekostnad.

Omförhandla ditt bolån

För dig som vill få en  lägre månadskostnad så har vi nu tagit fram 3 sätt att omförhandla och få rabatt på ditt bolån:

Få rabatt utan att förhandla

Det finns allt fler tjänster idag där man kan gå med i en grupp som förhandlar om saker. Det kan vara elavtal, försäkringar eller bolån. Fördelen med den här varianten är att du slipper förhandla med banken. Nackdelen är dock att du kommer att få en rabatt som är bra för den genomsnittliga medlemmen i er grupp. Har du sämre ekonomi än snittet så kommer rabatten att vara bra för dig och om du har bättre ekonomi så kommer rabatten att vara sämre för dig.

Låneförmedlare för bolån

De senaste 10 åren har antalet låneförmedlare vuxit enormt men deras fokus har framför allt varit privatlån. Numera finns det dock flera låneförmedlare som arbetar med bolån och här finns chansen att göra ett klipp. En förmedlare kommer att förhandla med flera banker åt dig på samma gång och göra allt de kan för att ge dig ett så bra erbjudande som möjligt.

Fördelar och nackdelar med låneförmedlare för bolån

Fördelen med en låneförmedlare är att de gör grovjobbet åt dig så kan du sen välja bland bra erbjudanden. Nackdelen är att de inte har avtal med alla banker vilket gör att du riskerar att missa ett bra erbjudande någonstans. Ett alternativ kan vara att kolla både med ett par låneförmedlare och med några av de bankerna som inte finns med bland förmedlarnas partners. Det är aldrig fel med både hängslen och livrem när det kommer till förhandlingar.

Paketerat erbjudande för bolånet

Idag är det många banker som erbjuder dig ett extra bra bolån om du är ”helkund” eller ”VIP-kund” hos dem. Det kan innebära att du har ett antal miljoner kronor i deras kapitalförvaltning, att du har din tjänstepension hos dem eller att du har samlat alla dina bankärenden hos den banken.

Bolån, gungor och karuseller

När du får ett erbjudande om några punkters rabatt på bolånet mot att du flyttar din tjänstepension eller dina andra banktillgodohavanden, kom ihåg att det man vinner på gungorna förlorar man ofta på karusellen. En tjänstepension kan exempelvis få högre avgifter om du byter leverantör eller så kostar det ett par procent i avgift att flytta pengarna. Två procent i flyttavgift på 1 miljon i tjänstepension blir trots allt 20.000 kr som du betalar för att få lite bolånerabatt.

Sammanfattning av att förhandla om bolånerabatt

Kom ihåg att grupperbjudanden, paketlösningar och andra specialare ofta handlar om att plocka ihop flera tjänster eller människor och göra en klassisk gungor och karuseller. Ibland är du vinnare på ett sådant koncept men ofta är man tyvärr förlorare i flera led. Ta alltid chansen att plocka russinen ur kakan och blanda din egen kompott av banker, låneföretag och försäkringsbolag. I bästa fall kan du vinna i flera led och få en lösning som passar bäst för dig och din familjs situation.


Sidansvarig

Anders Larsson
Anders Larsson
Finansexpert hos Konsument.se
Anders Larsson är huvudansvarig för informationen om lån och krediter på Konsument.se. Det innebär att han regelbundet kontrollerar och sammanställer uppgifter om olika lånetyper och långivare. Anders har lång erfarenhet från finansbranschen.

Senast uppdaterad: 2019-03-29 av Anders Larsson