Tips till enmansföretagare

Hur mycket du kan låna av banken till ett enmansföretag beror på många faktorer. Många banker gör en individuell bedömning idag. Därför är det bra att besöka 2–3 olika banker och några låneförmedlare för att jämföra villkoren. Vi belyser här vilka saker man ska tänka på för att låna som enmansföretagare.

Likviditetsbudget

Det är bra att komma väl förbered till ett möte med banken. En likviditetsbudget vill Banken alltid att en företagare har med sig. Du kanske undrar vad en likviditetsbudget är?  En uppställning av kassakonton som visar hur mycket pengar som finns i din verksamhet. En budget som fungerar bör man se hur utbetalningar och inbetalningar strömmar in och ut Man bör också ha en god översikt med hur mycket det är kvar i kassan vid periodens slut. En affärsplan kan man göra med hjälp av nyföretagarcentrum.

Ekonomiska situation

Hur ser din ekonomiska situation ut dagsläget?  Är du gift? Hur mycket har din sambo eller man i inkomst? Vart har du jobbat med innan? Men framför allt hur mycket tjänar du just i dagsläget? Har du ett sparkapital du kan ta utav? Har ni råd att bara leva på bara en lön och hur länge? Känner du till branschen du vill jobba inom?

Sociala situation

Har du hemma varande barn eller till och med tonåringar som kräver både uppmärksamhet och tillgänglighet. Bor ni i lägenhet eller villa? Är du gift eller sambo? Hur mycket inkomster har ni ihop? Banken tittar alltid på din sociala situation. Barn som är hemma varande räknas in i din budget som en kostnad.

Kreditvärdighet

Bankerna tittar alltid på din historik. Har du betalningsanmärkningar eller har du skött din ekonomi under de senaste tre åren? Tar du upp en massa smålån och har spritt ut dessa till flera olika banker. Dina fasta utgifter, som räknas ihop till en fast månadskostnad. Hur mycket lån har du på din villa? Finns det utrymme där som kan ta lån på till en rimlig kostnad?

Betalningsförmåga och borgen

Din betalningsförmåga döms efter hur stor förmåga du har att kunna betala tillbaka. Hur stor din inkomst kommer att bli bedöms efter alla kalkyler.

Lån som man inte behöver ha borgen för:

Fakturabelåning

Det finns många aktörer ute på marknaden som kan köpa dina fakturor. Vad menas med det? Jo du säljer dina fakturor till ett företag, och du får pengarna direkt i handen. Du slipper vänta på att dina kunder ska betala till dig i 30 dagar. Därmed ökar din likviditet.

Privatlån

Du kan ansöka om ett privatlån antingen om du har ett hus du kan belåna eller något annat och sedan kan du låna ut pengarna till ditt företag i stället.

Låna på stora belopp

När du tecknar ett lån typ checkkredit eller ett kreditkort krävs det oftast att du själv går i borgen för detta i ditt företag. Samma sak om din checkkredit skulle överstiga ditt aktiekapital gäller samma sak. Då måste du gå i borgen för ditt lån.

Varför behöver jag låna som företagare?

Vi tycker att som företagare bör man ha en slags säkerhetsmarginal.  Om något skulle inträffa och du snabbt behöver pengar. Du kanske har en kund som inte vill betala i tid. En maskin går sönder och du vill snabbt åtgärda problemet. En dator eller telefonen pajar. Det går inte att överleva en dag utan telefon eller dator i dagens samhälle. En checkkredit är alltid bra att ha som en reserv att ta till om olyckan eller om nöden skulle vara framme.