3 sätt att spara klimatsmart

Jordklotets globala uppvärmning är på väg att få en höjning på mer än 2 grader, om detta sker så får inte våra barn och barnbarn uppleva mycket av den natur som vi har idag. Korallrev försvinner och djurarter därefter. Den framtid är något av en mardröm för oss alla på olika sätt. Men det finns fortfarande hopp, vi kan fortfarande göra något för att förändra den prognos som forskare tagit fram. Det första vi måste göra är att inse och förstå att vi har makten, varje människa har makten att förändra sitt egna beteende. Om alla förändrar saker som egentligen är så lätta, utan att äventyra sin livskvalitet, då kommer vi att vinna över de klimatförändringar som vi själva står för. Ett utmärkt sätt för att göra en förändring är att spara pengar klimatsmart. Läs om 3 sätt att spara klimatsmart.

Fråga din bank om deras miljövänliga alternativ

Alla svenska banker har krav på sig att börja tänka och agera mer miljösmart. Du kan enkelt se hur din bank jobbar för en bättre miljöpolicy på olika sidor, exempelvis fairfinanceguide.se har listor och information om hur varje bank jobbar med vårt miljöhot. Om man läser i listan så är det fortfarande en bit kvar innan man kan säga att våra banker är miljösmarta men de är på väg dit åtminstone. Vi som är bankens kunder har makten att få dem att förändra sig, be om att dina pengar förvaras och placeras klimatsmart så kommer de att drivas i rätt riktning och du gör det du kan för att motverka miljöproblemen. Sedan kan du även spara till pensionen på ett miljösmart sätt.

Spara till din pension på ett miljösmart sätt

Även till din pension kan du aktivt välja en fond som verkligen jobbar för att bekämpa våra miljöproblem. Det finns flera sidor som guidar dig rätt, det behöver inte vara en svår eller en långdragen process. Sök efter pensionsspara hållbart, miljövänligt pensionssparande eller liknande. Hos pensionsmyndigheten kan du aktivt söka fram hållbara fonder för ditt PPM-sparande som exempel. Då ser du många bra alternativ, lägg några minuter på att hitta en vettig fond och njut sedan av att du har gjort något väldigt bra. Ett val som gör nytta i flera/många år framöver. Sedan behöver du inte enbart spara i fonder, aktier och andra sparalternativ är lika viktiga. Detta gäller också andra sparmål som du har, utöver att du pratar med din bank så har du kanske annat sparande. Allt som rör din ekonomi kan sparas/investeras på ett miljösmart sätt. Tack och lov så har vi väldigt mycket information att tillgå via internet och där kan du enkelt se vilka alternativ som finns.

Renovera eller köpa bil? Dra nytta av miljösmarta avdrag!

Eftersom alla i Sverige jobbar för ett samhälle som bidrar mer till miljön så finns det flera olika sorters miljövänliga bidrag. Det kan gälla bilköp, om du köper en miljövänlig bil så får du rabatt oavsett vilket bilmärke eller vilken bilhandlare det gäller. Denna rabatt får du dels nytta av vid inköp/leasing då bilhandlaren har dragit av en viss procent eller summa från priset. Sedan får du olika avdrag medan du äger bilen. Till exempel kan du köra genom tullar i Sverige utan kostnad. Om några år kommer det troligen finnas hårda regler som att “vanliga” bilar inte får köra i städerna alls. Miljöbilar kommer inte att påverkar lika hårt av sådana regler vilket också gör miljöbilar till ett smart val.

Solceller

Men de olika bidrag och avdrag gäller även om du exempelvis vill lägga solcellspaneler på ditt tak, kanske bygga ett nytt tak med solcellplattor så att hela taket har solceller. Du får avdrag på ungefär 30% av kostanden men sedan får du också din egenproducerade el, det som blir över kan du sälja till ett elbolag. Så denna affär kan bli väldigt lönsam för dig, något som också varar i år framöver. Om du inte har ekonomi att betala solcellerna helt och hållet så kan det vara en idé att låna till en del av investeringen.