4 lifehacks för privatekonomin med ett enda kort

Att planera sin ekonomi är något som många bävar för att göra, sitta med räkningar, budget och försäkringsavtal för att få vardagen att gå ihop kanske inte är det som står högst på agendan. Ett sätt att göra ekonomi lite roligare är att fundera på hur man kan använda knep i vardagen för att göra livet enklare. Här har vi samlat 4 privatekonomiska life hacks som du kan göra med något så litet som ett kreditkort.

Optimera ditt kassaflöde

För den som gör inköp eller utlägg åt sin arbetsgivare, sin bostadsrättsförening eller för barnens fotbollsklubb så kan det ofta känns surt att behöva ligga ute med pengar. Bara att köpa bullar till ett helt fotbollslag kan gå på runda tusenlappen och den får du kanske inte tillbaka på ett par veckor. Med ett kreditkort kan du ofta få 45 dagars kredittid, det innebär att det du handlar nu ska betalas om 6 veckor. Handla utläggen med kreditkorten så får du tillbaka pengar från föreningen innan du måsta betala räkningen. Det är vad vi kallas för att optimera sitt kassaflöde.

Bonus på köp

Många kreditkort erbjuder bonus när du handlar med dem. Du kan få allt från 0,5% upp till ett par procent i bonus på dina köp. Ibland samlas dessa bonuspoäng ihop tills du kan hämta ut en vara från någon butik och ibland så ackumuleras de till en kontant utbetalning, så kallad cash back. Förena nytta med nöje genom att shoppa saker med kreditkortet och spara eller investera bonusen i fonder eller aktier. Sakta men säkert handlar du dig till en bra pension eller en trevlig semesterresa.

Reseförsäkring

Det värsta som kan hända när man är på utlandssemester är att någon i familjen blir sjuk eller skadar sig. För den som råkar ut för en olycka så finns det i regel vård att tillgå men den kan kosta en hel del. Om du inte har tecknat en extra reseförsäkring hos ditt reseföretag så kanske du står med många tusenlappar i sjukhuskostnader. Köper du semesterresan med ett kreditkort så får du i många fall en reseförsäkring som täcker omkostnader för vård när olyckan eller sjukdomen är framme.

Inställt flyg

Det kan också vara så att din resa blir inställd på grund av att flygplanet är trasigt eller något annat oförutsett. Har du en reseförsäkring genom ditt kreditkort så ersätter den en del av reskostnaden för dig och din familj.

Rabatter

Många kreditkort erbjuder rabatter på köp hos deras samarbetsföretag. Det mest klassiska är bensinkorten som ger några öre i rabatt på allt drivmedel du köper. Men det finns också kort som ger rabatt på allt från resor till hemelektronik. Med tanke på att du kan få rabatt på en resa, försäkring om resan blir inställd och dessutom bonus eller cashback på kostnaden för resan så är det ibland svårt att förstå hur kortföretagen går runt.

Hur kortföretagen tjänar pengar

När du handlar hos ett företag och väljer att betala med kort så kommer kortföretaget att få betalt av butiken du handlar hos. De tar en procentandel av det belopp du handlar för och i gengäld hjälper dem butiken med att få betalt och flyttar pengarna. Samtidigt erbjuder kortföretagen extratjänster och rabatter till dig för att det ska vara attraktivt för dig att välja just deras kort.

Sammanfattningsvis

Nästa gång du funderar på att betala räkningar eller stirrar dig blind på ett excelark med en månadsbudget. Sluta se på ekonomin som ett nödvändigt ont och fundera istället på vilka möjligheter du får om du sänker några kostnader och frigör extra pengar varje månad. Den där pensionsångesten kan till viss del dämpas genom att du sparar några hundra kronor varje månad från din cashback på kreditkortet.


Sidansvarig

Anders Larsson
Anders Larsson
Finansexpert hos Konsument.se
Anders Larsson är utbildad ekonom med lång erfarenhet från finansbranschen. Anders är huvudansvarig för informationen om lån och krediter på Konsument.se. Det innebär att han regelbundet kontrollerar och sammanställer uppgifter om olika lånetyper och långivare.

Senast uppdaterad: 2019-03-29 av Anders Larsson