Bostadsbristen allt mer påtaglig i Sverige

Att det är brist på bostäder i Sverige är inget okänt fenomen och problemet har sen länge spritt sig utanför storstadsregionerna. Idag bor ungdomar hemma allt längre, företag har svårt att rekrytera på grund av bostadsbristen och en stor grupp människor står utanför bostadsmarknaden. Vi går igenom nyheter om läger och några tips om vad du kan göra om du behöver bostad.

600.000 nya bostäder

Enligt en prognos från boverket så kommer Sverige att behöva bygga 600.000 nya bostäder fram till år 2025 för att möta efterfrågan. Det handlar alltså om närmare 100.000 nya bostäder varje år de kommande sex åren. I Stockholm flyttar det in en busslast med människor varje dag. Även mindre och mellanstora städer som Linköping och Jönköping har haft stora utmaningar med bostadsbrist och rejäla prisökningar på bostadsrätter de senaste åren.

250 kommuner har bostadsbrist

Runt om i landets cirka 280 kommuner är det 250 st. som anser att de har brist på bostäder. Cirka 90% av landets kommuner behöver fler bostäder för att möta det lokala behovet. I några orter är det inflyttande studenter och arbetskraft som kräver bostäderna och i andra är det den naturliga tillväxte av barn som växer upp och vill flytta hemifrån.

För dyra hyresrätter

För att en hyresrätt ska vara lönsam att bygga så behöver många fastighetsbolag satsa på bostäder i de högre prisklasserna. Det rör sig om stora och lyxiga lägenheter med priser långt över den normhyra på 1.450 kr per kvadratmeter och år som boverket anser är rimligt att betala. Problemet har då blivit att hyresrätter står tomma samtidigt som allt fler står utan tak över huvudet på samma gång.

För dyrt att låna

Även om räntan för bolån idag är låg så har priserna på bostadsrätter stigit en hel del. Framför allt är det de små bostäderna som vars priser har skjutit i höjden mest av allt. Höga priser och amorteringskrav gör att det är svårt för många att få låna till bostadsköp.

Statligt stöd

Staten har sen årsskiftet 2017/2018 infört ett stöd som betalas ut av Länsstyrelsen till fastighetsbolag som bygger billiga hyresrätter. Om bostäderna byggs i rimliga storlekar och normhyra används samt att fastighetsbolaget går med på att inte höja priserna mer än ett överenskommet index så kan bolagen få miljonbidrag för att bygga. Projekt som tidigare inte var lönsamma kommer nu att kunna bära frukt och bli verklighet. Utmaningen är dock att förändringen går långsamt och att bygga tar tid.

Vad kan du själv göra?

Om du är utan bostad eller har svårt att få tag på en bostad så finns det ett antal saker som du kan göra. Våra tre bästa tips är följande:

  • Spara pengar till en kontantinsats på ett boende
  • Se över möjligheten till de nya hybridboendena som har börjat etableras
  • Kolla om ditt pensionsbolag erbjuder hyreslägenheter

Spara till kontantinsats

Det finns roligare saker att tänka på än att spara pengar till att köpa en bostad. Men sanningen är att om du inte börjar spara så kommer du aldrig att få ihop några pengar. Även om det kan ta åratal att få ihop pengar till en insats på en lägenhet så är det en fantastisk känsla när man väl har nått sitt mål. Ibland kan det vara en idé att spara till en del av insatsen och låna till resten.

Hybridbostäder

Några förvaltare har kommit på att istället för att den som köper bostadsrätten ska ha den stora delen av lånet och att föreningen ska ha den lilla delen så kan man göra tvärt om. Genom att föreningen tar en stor del av lånet så kan man köpa en slags ”hyresbostadsrätt” till en struntsumma jämfört med motsvarande bostadsrätt. Nackdelen är förstås att hyran blir enormt mycket högre än avgiften till en förening med god ekonomi. Fördelen blir att du kan få ett boende utan att ha sparat hundratusentals kronor.

Pensionsbolaget

Pensionsbolaget SPP gick nyligen ut med möjligheten att den som sparar pengar hos dem kan ställa sig i bostadskö i deras hyreslägenheter. En del av pensionsbolagens investeringar brukar vara fastigheter och de äger ofta fastigheter för miljardbelopp. Så genom att pensionsspara så kanske du har en nyckel till din nya hyreslägenhet.