Att tänka på när du hyr ut din bostad i andra hand

Ska du hyra ut din bostad i andra hand finns det några saker att fundera på innan du gör det. Det är viktigt för att både du och din hyresgäst ska känna er trygga. Ingen av er vill råka ut för obehagliga överraskningar.

Hyresrätt

Är din bostad hyrd så behöver du din hyresvärds tillåtelse för att hyra ut i andra hand. Du bör vara ute i god tid innan du tänkt att din hyresgäst ska tillträda. För att vara på den säkra sidan är en skriftlig tillåtelse alltid bäst, i fall oenighet skulle uppstå längre fram kan ett muntligt löfte vara svårt att bevisa. Hyresgästföreningen har en särskild blankett du kan använda dig av då du ansöker om hyresvärdens samtycke till andrahandsuthyrning.

Ifall du skulle hyra ut din bostad i andra hand utan att söka hyresvärdens samtycke finns risk att du blir uppsagd ifrån din lägenhet. Viktigt att tänka på är att samtycket endast gäller för den person du har ansökt om. Skulle du skaffa en ny hyresgäst efter den första så måste du på nytt göra en ansökan om samtycke till andrahandsuthyrning hos hyresvärden.

Skulle perioden för uthyrning behöva förlängas så krävs även då ett nytt samtycke från hyresvärden, även detta bör ske i god tid. Ifall din hyresgäst bor kvar efter kontraktets slut räknas det som olovlig uthyrning i andra hand från din sida, och även det kan innebära en risk för att du ska bli uppsagd.

Om hyresvärden inte ger dig tillåtelse

Skulle det vara så att hyresvärden säger nej till andrahandsuthyrning så kan du ansöka om tillstånd hos hyresnämnden. Dock kräver hyresnämnden att du har vad som kallas beaktansvärda skäl för att hyra ut i andra hand.

Beaktansvärda skäl kan vara:

  • Arbete på annan ort som är tillfälligt.
  • Studier på annan ort.
  • Längre resa utomlands.
  • Provbo med någon i annat boende.
  • Sjukhusvistelse och liknande.

Skriv ett kontrakt

När du fått ditt godkännande är det viktigt att du upprättar ett skriftligt avtal för uthyrning i andra hand. Detta avtal är ett kontrakt som gäller mellan dig och din hyresgäst, och ni båda ska ha varsitt exemplar. Även din hyresvärd kan vilja ha en kopia av kontraktet.

Besittningsskydd

En person som hyr i andra hand får efter två år ett så kallat besittningsskydd, det innebär att hen har rätt att fortsatt bo i andra hand i din bostad. Det kan bli problematiskt ifall din hyresgäst vägrar att flytta, och du kan bli tvungen att vända dig till hyresnämnden för att få tillbaka din bostad. Oftast beslutar hyresnämnden att du som förstahandshyresgäst får tillträde till din bostad igen, men det är en onödig process.

Det är därför bättre att du i ert kontrakt ser till att andrahandshyresgästen avstår besittningsrätten ifall hyrestiden är två år eller längre. Det är enklast och tryggast för dig som hyr ut i andra hand.

Hyra ut möblerat

Ska du hyra ut med möbler och andra inventarier, så kan det vara klokt att skriva ner alla saker som finns i lägenheten och notera även ifall det finns skador och annat i lägenheten. Det är även smart att fotografera och filma. Fördelen med det är att allt finns dokumenterat och man minns inte allt så bra som man tror att man ska göra. Har du saker du är väldigt rädd om, som är värdefulla eller innebär ett stort affektionsvärde för dig? Då gör du klokast i att ta dessa med dig eller förvara på ett annat säkert ställe.

Hyreskostnad och betalningsförmåga

Ska du hyra ut din lägenhet helt omöblerat får hyran inte vara högre än den du själv betalar till hyresvärden. Hyr du däremot ut den möblerad så kan du lägga på ca 10-15% på hyran för att täcka att din hyresgäst använder dina möbler och andra inventarier. Du får inte ta extra betalt för elavtal, försäkringar och liknande.

Innan du skriver ett avtal med en eventuell hyresgäst är det viktigt att kolla upp personens betalningsförmåga. Genom att göra en kreditupplysning så får du reda på ifall personen har några betalningsanmärkningar. Detta är väldigt viktigt för dig som hyr ut, då det är du som förstahandskontraktsägare är ytterst ansvarig för att hyran blir betald.

Se till att hyresgästen betalar direkt till dig, så att du kan betala hyran själv och därmed har kontroll över att hyran betalas i tid. Skriv även in i kontraktet att hyran ska följa eventuell hyresutveckling. Det innebär att om din hyra höjs under tiden du hyr ut, så ska även andrahandshyran höjas enligt hyresutvecklingen.