Fördelar och nackdelar med att privatleasa bil

Att köpa bil är en stor affär för de flesta. Köper du en någorlunda ny bil innebär det i regel att du måste ta ett stort lån. Då kan det kännas enklare och kanske billigare att leasa en bil. Men är det verkligen bättre, och lönar det sig? Redan 2016 skrev konsumentverket om riskerna med privat billeasing.

Massiv marknadsföring om privatleasing

Vi har sett bilföretagen marknadsföra just privatleasing av bil massivt som ett bra och billigt alternativ för oss privatkunder. Det ena bilmärket överträffar det andra i låga kostnader för privatleasingkunden. Detta alternativ till ett traditionellt billån säljs in som ett enkelt och flexibelt sätt att äga bil till en förhållandevis låg kostnad, utan krav på kontantinsats. Fast äger gör du ju egentligen inte utan du långtidshyr. För somliga är det en bra lösning men långt ifrån alla tjänar på affären.

Vid förtida uppsägning

Har du leasat din bil och behöver säga upp kontraktet i förtid kan det bli en dyr affär. Du får betala både straffavgift och en viss procent av de kvarvarande betalningarna. Här spelar också värdeminskningen in en hel del. Skulle du då vara i början av din leasingperiod kan det handla om en stor summa som du kanske till och med måste låna till. Även om din plan är att behålla bilen en längre tid så vet du aldrig vad som händer i framtiden. Du kan komma i en situation där du inte vill eller kan ha bilen kvar. Frågan är då om det är värt de pengar det kostar att lämna tillbaka den. Alternativet är i så fall att försöka hitta någon som är villig att ta över ditt leasingkontrakt, vilket kan vara svårt. Den personen ska dels ta över din bil och ditt avtal men även godkännas för finansieringen. Har du däremot köpt din bil kan du sälja den, vilket ur den synvinkeln ger dig en större frihet än du har med ett leasingkontrakt.

Leasingbilens fördelar:

  • Låga månadskostnader – Ofta kan du få förmånliga priser i jämförelse med om du skulle ta ett vanligt billån
  • Allt i ett – Försäkring, garanti, service, vägassistans, 1500 mil körsträcka brukar ingå
  • Inga extra avgifter – Oftast ingen kontantinsats, depositionsavgift, uppläggningsavgift eller faktureringsavgift
  • Du kan lätt sköta hela affären på nätet
  • Lägga till körsträcka vid behov – Du betalar för en viss körsträcka men kan utöka den om du tror att du kommer att köra en längre sträcka under året
  • Tillval -du kan välja olika tillval i ditt leasingavtal
  • Enkelhet – Du som inte vill pyssla med bilen har ett enkelt bilägande, med all service med mera inbakat i avtalet kan du ägna dig åt att tanka och köra.

Leasingbilens nackdelar

  • Extra kostnader – Kör du längre sträcka än du betalar för i ditt avtal läggs det på en extra milkostnad som i regel är mycket hög
  • Dyrt att säga upp leasingbilen i förtid – Behöver du säga upp ditt leasingkontrakt innan det gått ut betalar du straffavgift plus en viss procentsats av resterande månadsbetalningar
  • Avtal med lång löptid – Du sitter fast med ett leasingkontrakt som gäller i tre år, mycket kan hända på den tiden
  • Du har ett svagare konsumentskydd än när du tar ett vanligt billån
  • Styrande klausuler – Avtalen kan innehålla klausuler om hur du får använda bilen, om du får ha husdjur, dra släp med mera
  • Du äger inte din bil – Bilen ska lämnas tillbaka i det skick som anses vara normalt slitage, vilket kan medföra problem om du och bilförsäljaren inte skulle vara överens när det är dags att lämna tillbaka den.

Låna eller äga?

Tanken med leasingbil är annars inte alls så tokig. Ägandet i sig börjar på fler och fler områden spela ut sin roll. Vi hyr, byter och återanvänder i allt större skala. Vore det inte för den ekonomiska risken om något oförutsett inträffar och jag inte kan ha bilen kvar skulle åtminstone jag gärna leasa istället för att köpa. Innan du bestämmer dig, räkna på kostnaderna med att låna till att köpa en bil och äga den jämfört med att leasa en bil. Ta med alla scenarion som att du kör för många mil, krockar eller om allt rullar på som det ska.

Tänk över din situation och ekonomi noga om du funderar på leasingbil. Ställ dig dessa frågor:

  • Vilka behov har du / ni?
  • Är ni flera i familjen som ska använda bilen?
  • Hur trygg och stabil inkomst har du / ni?
  • Klarar du / ni att lösa ut leasingavtalet om något oförutsett sker?

Vi har alla olika behov och för en del passar en leasingbil utmärkt. Men det gäller att inte förhasta sig och bara se fördelarna i reklamen. Gör din läxa, jämför och läs avtalen noggrant och hoppa inte över det finstilta, där man ibland hittar dolda avgifter. På så vis löper du mindre risk att drabbas av tråkiga överraskningar om något inte skulle gå som planerat.