Bostadsköp utomlands lockar svenskarna

I vårt nordiska klimat med mörker, kyla och allmänt ruggigt väder är det kanske inte så konstigt att en ny undersökning från Fastighetsbyrån utland visar att 8 av 10 svenskar drömmer om att kunna köpa en bostad utomlands. Överst på önskelistan står Spanien där de flesta ser ett varmare klimat som den största fördelen. Hela 83 procent uppger att de drömmer om att kunna köpa ett boende utomlands och av dessa uppger 28 procent att de ofta funderar över det. I jämförelse med när samma fråga ställdes 2012 är det en ökning med 13 procent.

Fortsatt ökat intresse för utlandsboende

Man ser även att intresset tenderar att fortsätta öka, såväl när det gäller utlandsboende i stort som för svenskarnas favoritland Spanien.

Fler och fler gör faktiskt slag i saken och skaffar sig ett andra boende i solen vilket inspirerar grannar och vänner att göra det samma.

Fler länder som lockar svenskarna

Italien, Grekland och USA får dela på andra platsen som våra favoriter med 8 procent, Frankrike drömmer 5 procent av oss om och Storbritannien och Thailand skulle 4 procent helst välja. Thailand har gått ner från tidigare 8 procent.

För ögonblicket ser man dock att det är fler än normalt som avvaktar med att köpa bostad utomlands. Anledningarna är flera men några orsaker kan vara en mer osäker bostadsmarknad i Sverige, eventuella räntehöjningar och att det är svårare för människor att få låna på sina nuvarande bostäder.

Okunskap är ett hinder

Ofta förblir drömmen om ett andra boende utomlands just en dröm. I regel på grund av kostnaden, man har helt enkelt inte råd. Men även okunskap är ett stort hinder för många. Man tycker att det är svårt att förstå hur köpprocessen går till, var man ska vända sig för att se på bostäder och hur man gör för att finansiera ett eventuellt köp. Oron för att sätta igång att förverkliga sin dröm är inte helt obefogad. I många länder kan det vara väldigt krångligt att köpa bostad och det är mycket ovana processer man ska ha koll på och förstå. En av anledningarna till att svenskar gärna söker sig till Spanien är också att det finns många svenska mäklare och man kan få hjälp att förverkliga sin dröm på sitt eget språk och med en mäklare som jobbar på ett liknande sätt som i Sverige. Det känns tryggt och många uppskattar detta.

Funderar du på att köpa en bostad utomlands?

  • Börja med att göra din läxa ordentligt. Innan du reser iväg för att gå på visningar, se till att du har läst på om de områden du vill se, priser och utbud, landets kultur, lagar och regler så att du har de bästa förutsättningarna att hitta rätt
  • Var realistisk i dina krav. Det går oftast inte att få allt så var beredd att kompromissa med dig själv
  • Räkna inte med uthyrning. Ett objekt kan ha en bra uthyrningspotential men regler och villkor kan förändras, likaså kan dina känslor för att hyra ut
  • Räkna med kostnader som tillkommer, dessa kan vara lagfart, pantbrev, kostnader för advokat och notarie med mera. I Spanien, Frankrike och Portugal ligger dessa kostnader mellan 10 och 15 procent
  • Är du osäker på vad som gäller i respektive land kan du bland annat vända dig till konsument Europa för att få vägledning.

Går det att låna till bostad utomlands?

Det går att låna till bostadsköp utomlands men i regel tar inte svenska banker din utländska bostad som säkerhet, däremot går det att låna med din nuvarande bostad som säkerhet om du har utrymme för detta i ditt bolån.

Ett par undantag:

  • Swedbank erbjuder lån för bostadsköp i Spanien, Frankrike och Portugal med din utländska bostad som säkerhet.
  • Handelsbanken finns i Nice och Marbella och erbjuder hjälp med bostadsfinansiering där.

Låna på din bostad

Vill du finansiera ditt bostadsköp utomlands med ditt nuvarande bostad som säkerhet bör du omförhandla ditt befintliga bolån. Jämför olika banker innan du sätter dig i förhandlingar med din bank. På så vis vet du vad som gäller och du har möjlighet att få ett bättre avtal. Se också till att först göra en ny värdering på din nuvarande bostad.

Om du inte kan eller vill lägga ner tid på att göra allt förarbete själv kan du med fördel ta hjälp av MittBolån som är en helt kostnadsfri tjänst för dig. Du får hjälp med såväl nya lån som omförhandlingar och att få den bästa räntan.

Låna i utländsk bank

Vill du ha ett bolån i det land du köper din bostad brukar det också gå bra. Banken begär då att du kan visa på dina inkomster i Sverige samt ibland även rekommendationsbrev från din bank. Säkerheten för lånet är den bostad du köper, banken gör då en värdering av denna. Var noggrann med att du förstår villkoren i avtalet vilka kan vara annorlunda än i Sverige. Amorteringskraven brukar vara hårdare, räntan kan vara högre och det är en annan valuta som du måste ta med i beräkningarna. Din mäklare ska kunna hjälpa dig med alla detaljer men om du är påläst och väl förberedd minskar risken att du får problem med ditt bostadsköp.