Bostadsmarknaden är köparnas

Under hösten har det varit köparnas marknad på bostadsfronten, enligt Fastighetsbyråns Mäklarpanel. Av de 483 mäklare som har svarat på mäklarpanelens frågor beträffande bostadsmarknaden tycker de allra flesta att den är både skakig och osäker. Antalet försäljningar har ökat något under senare delen av hösten och även om många köpare ännu avvaktar är marknaden helt klart deras. Det gäller bostadsrätter såväl som villor och tydligast ser man detta i Storstockholm och Storgöteborg.

Stagnerad prisutveckling

Enligt mäklarna ser man ovanligt många osäkerhetsfaktorer. Det handlar bland annat om ränteutvecklingen och konjunkturen såväl som de politiska besluten och hur bostadsbyggandet i landet fortskrider. Att prisutvecklingen troligen kommer att stå stilla under 2019 eller som man säger, röra sig i sidled, är något de flesta är överens om. Ingen direkt återhämtning är i sikte men troligen inte heller något prisras på bostadsmarknaden. De hårdare finansierings- och amorteringskrav som kommit har haft sin påverkan på marknaden men man ser även en osäkerhet kring hur utvecklingen framåt kommer att se ut.

Köpa bostad

Är du en av de som tänker investera i ett nytt boende nu kan du dra fördel av att bostadsmarknaden har saktat ner och priserna stagnerat, men det handlar inte heller om utförsäljning. Dessutom måste du ha med i beräkningarna att räntorna kan komma att höjas. Tänk över vad en räntehöjning skulle innebära för dina boendekostnader och ta ordentlig höjd.

Bolån

De flesta mäklare kräver att du har ett lånelöfte innan du kan buda på en bostad. Detta ansöker du om hos den bank eller det låneinstitut du väljer. Lånelöftet ska senare omvandlas till ett bolån. Lånelöftet är ett skriftligt löfte från banken på det belopp du maximalt får låna för att finansiera ditt bostadsköp. På så vis vet du också inom vilka ramar du måste hålla dig i budgivningen och mäklaren vet att du kan finansiera ditt köp om du vinner budgivningen.

Hur ansöker jag om lånelöfte?

Idag kan du oftast enkelt söka om lånelöfte för bolån direkt på nätet. Du får ett direkt svar och en uppfattning om vad din ekonomiska situation tillåter. Du kan givetvis även ansöka på banken, då får du i regel vänta på svar ett par dagar.

Mittbolån och Consector är två låneförmedlare där du smidigt kan ansöka om bolån på nätet. Dessa kan även hjälpa dig att förhandla räntan om du inte själv vill göra det.

Kan banken ta tillbaka ett lånelöfte?

Banken har rätt att ta tillbaka lånelöftet. Detta är dock ovanligt men om det sker beror det vanligen på att:

  • Din ekonomiska situation har förändrats på ett sådant sätt att banken inte kan vara säker på att du klarar kostnaderna för ditt lån. Därför är det viktigt att du meddelar banken eventuella förändringar i din ekonomi efter att du fått ett lånelöfte.
  • Banken inte anser att bostaden du vill köpa håller som säkerhet för lånet. Var därför noga med att se till att banken vet vilket objekt du ska köpa och skriv inte på några köpehandlingar innan ditt bolån är helt klart.

Kan jag ansöka om mer än ett lånelöfte?

Du kan söka lånelöfte hos flera långivare, men du bör tänka på att för varje låneansökan du gör tas en kreditupplysning. Detta kan ligga dig i fatet då du kan uppfattas som mindre kreditvärdig om det har tagits många kreditupplysningar på dig under en kort tid. Detta gäller även om det tagits kreditupplysningar i fråga om andra lån och krediter vilket kan vara bra att tänka på om du ska ansöka om ett lånelöfte för bolån. Har du redan höga skulder eller betalningsanmärkningar är det också svårare att få ett lånelöfte. När det gäller bolån är man dock mer tolerant med om du har gjort ett par extra ansökningar.

Vill du ansöka om flera lånelöften samtidigt är det fördelaktigast att söka genom en låneförmedlare som till exempel Mittbolån eller Consector. Då tas det nämligen enbart en kreditupplysning.

Tre smarta tips om att förhandla räntan

Du behöver inte tacka och ta emot den ränta du får av banken, utan sätt sig in i hur det fungerar och var inte rädd för att pruta.

  • Ha koll på bankens listränta och snittränta. Den ränta du i regel får av banken är listräntan. Det är den ränta som alla bankens kunder kan få. Sedan 2015 gäller från Finansinspektionen att alla banker och bolåneinstitut måste redovisa sin snittränta. Det vill säga genomsnittet av vad bankens kunder har i ränta. Du ska inte nöja dig med listräntan utan be banken att motivera varför du ska ha en högre ränta än genomsnittet av bankens övriga kunder.
  • Banken vill ha nöjda kunder som stannar kvar. Prata med flera olika banker och var öppen med att du diskuterar med andra långivare. Att bankerna är konkurrenter ger dig fördelar i förhandlingarna.
  • Var väl förberedd. Kan du visa på att din ekonomi är stabil, att du inte har andra höga skulder och att bostaden du vill köpa är en bra investering ökar dina möjligheter att få bra villkor. Lyft de faktorer som talar för dig.