Fråga på annat fordon

Att fråga på annat fordon är något du som privatperson kan göra enkelt och ofta även gratis på internet. Vad detta betyder och varför man vill göra detta är något som du kan läsa mer om här.

Varför vill man fråga på annat fordon?

Internet har gett oss alla många fördelar och en av de många fördelarna är att du kan fråga på annat fordon på nätet. Det finns många sidor som hjälper dig att ta fram uppgifter på en bil som du inte äger och informationen kan gälla en hel del.

Många olika anledningar kan leda till att man behöver ställa en fråga om ett annat fordon. Det kan gälla ett eventuellt bilköp där bilen begagnad och man vill veta vilken historia bilen har. Tyvärr är inte alla människor helt ärliga ibland och då är det väldigt bra med tjänster som denna där man inte kan ljuga eller underhålla.

Viktigt vid bilköp

Den information som du kan se när du använder denna tjänst är flera. En viktig uppgift särskilt vid bilköp för att inte köpa bilen av någon annan än den rätta ägaren. Du kan också se om bilen är på- eller avställd vilket är ett måste om du ska köpa bilen. Fast du bara bogserar bilen måste den vara påställd samt ha minst trafikförsäkring.

Sedan kan bilen ha skulder på sig. Skulle detta vara fallet är vissa skulder fästa vid bilen och följer därför med till den nya ägaren. Att kolla upp detta i förhand är av stor vikt. Om säljare inte skulle nämna en viktig uppgift kan du se detta i denna tjänst. Se även bilens Unionkod som är unik och besiktning. Till och med färgen är presenterad här.

Du kan se ägare till fordonet och alla ägare som bilen har haft genom sitt liv om du använder e-legitimation och beställer ett fullständigt ägar- och fordonsuppgifter.

Sidor som erbjuder tjänsten att fråga på annat fordon

Flera sidor finns enbart för att visa uppgifter om bilar. Till exempel har du Transportstyrelsen men även andra sidor som fordonsregistret, car.info och carfax med flera. Den senare kostar för att beställa hem information och den är då mer omfattande än andra sidor som är gratis.

Fråga på fordon med Carfax

Det finns även appar som du kan ladda hem utan kostnad där du söker information om fordon. Exempel på appar är REG och biluppgifter men det finns flera till. Även Transportstyrelsen har en app för smidigare användning och snabbare tillgång.

Även tekniska data finns att tillgå

Tekniska data är allt som har med själva bilen att göra som hur många som får totalt åka på en gång. Vilket mått karossen är på, även andra mått och vikt som bilen har. Sedan finns drivmedel och axlar samt hjul som bilen har på sig. Du kan också läsa om de olika vikterna som du får köra om du ska använda släp av olika typer.

En viktig tjänst som tillhandahåller mycket fakta

Fråga på annat fordon är en tjänst för alla och denna tjänst har väldigt mycket information som är behjälplig vid många olika situationer. Den information som du får av denna tjänst är riktig och har den data som bilen har från fabriken. Skulle bilen vara vidgjord på ett sätt som gör den på annat sätt än hur den gjordes i fabrik måste detta anmälas och bilen måste då besiktigas för att registrera de nya uppgifterna.

Tack vare tjänsten kan alla köpa en bil begagnat utan att riskera att bli lurad eller få ett annat fordon än tänkt. Man kan också kolla upp bilar som står fel eller om bilar är misstänksamma på något sätt. Om man då frågar på annat fordon kan man se vad det är för en bil och ge informationen vid polisanmälan eller liknande.

Bevisa bilens riktighet

Om man ser på andra sidan av myntet kan du som bilsäljare bevisa bilens riktighet genom denna tjänst. Att visa upp vad bilen är och kan gör att du kan få rätt pris för bilen. Smidigheten som en app medför är bra då man kan behöva kolla upp ett fordon snabbt som vid en smitning till exempel. Om man inte behöver gå in på internet och söka upp sidan tjänar man in dyrbara sekunder och kan då hämta uppgifter.


Sidansvarig

Konsument.se
Konsument.se

Senast uppdaterad: 2020-02-06 av Konsument.se