Några tips till dig som har nystartat företag

Idag väljer många att starta företag istället för att ta en anställning. Det är lätt att starta eget och ta chansen att göra verklighet av en dröm. Rätt tid kanske är inne och en möjlighet dyker upp.

Du har säkert funderat över fördelarna med ett eget företag, men så måste du också tänka igenom vad det innebär i form av arbetsinsats, tid och personligt engagemang. De flesta som drivit företag vet att man under lång tid lever med sitt arbete i princip dygnet runt.

Finansiering av företaget

Har du så kommit igenom alla om och men, vägt fördelar mot nackdelar står du troligen med finansieringsfrågan framför ögonen.

Du kommer oftast att behöva ett startkapital i någon form. Har du eget kapital att investera i ditt företag är det givetvis bästa starten, likaså om du har en inkomst från ett annat arbete i början, då du annars måste komma igång mycket snabbt för att täcka dina egna uttag. Men även om du har ett eget kapital kan du behöva skjuta till medel för att täcka företagets kostnader. Då finns möjligheten att söka företagslån.

Låna till nystart

Företagslån kan du söka som startkapital till din nystartade verksamhet där du kan ha en rad olika kostnader innan det börjar komma in pengar i verksamheten.

Exempel:

Anna är frisör och vill starta enskild firma. Hon får möjlighet att hyra en lokal som tidigare varit frisersalong. Hon behöver byta speglar, handfat, renovera toaletten samt måla om. Dessutom måste hon köpa in en rad arbetsverktyg samt ett mindre lager förbrukningsmaterial. Anna kan inte finansiera allt innan hon har byggt upp en kundbas och fått tillräcklig omsättning. Hon vänder sig då till Almi där hon ansöker om ett nystartslån vilket hon beviljas och kan starta sitt företag. Eftersom hon driver en enskild firma så gör hon bara momsdeklaration en gång om året. Det gör att hon inte har några konkreta siffror att visa upp för en långivare utan hennes inkomst och kreditvärdighet innan hon startade eget ligger till grund för en kreditbedömning.

Låna till befintlig verksamhet

Även om du har ett befintligt företag kan det komma tillfällen då du behöver förstärka dess ekonomi.

Exempel:

Karin driver ett Aktiebolag och tillverkar kemprodukter i egen fabrikslokal. Hon legotillverkar även våtservetter och tvål. Dessa produkter är ekologiska. På grund av nya EU – förordningar behöver hon bygga om i produktionslokalen, installera ett nytt fläktsystem samt en luftsluss. Dessutom behöver hon byta ut ett par gamla maskiner. Eftersom det blir högre kostnader än företaget har råd med ansöker Karin om ett företagslån. Där görs en bedömning av företagets betalningsförmåga men banken kan bara bli bevilja en del av lånet. Karin får prioritera och beslutar att renoveringarna är viktigast för företagets fortsatta verksamhet.

Långivare som erbjuder företagslån

Du kan söka lån hos:

  • Banken där du kan bli företagskund och ofta få en personlig företagsrådgivare
  • Olika finansbolag såsom Svea Ekonomi, Ferratum Business med flera där du söker enkelt via hemsidan och får snabbt svar
  • Almi företagspartner som ägs av staten och är ett bra alternativ om du är nystartad. Almis ränta ligger dock i regel något högre än den vanliga bankräntan för att inte staten ska konkurrera med banker och finansbolag.

Allt passar inte alla, därför är det viktigt att du gör en ordentlig research innan du ansöker om lån. Jämför olika banker och finansbolag. Fundera igenom vilka produkter och tjänster som erbjuds och vad som är viktigast för dig.

Innan du ansöker om företagslån

Gå igenom följande:

  • Att din affärsplan och budget är väl genomarbetad. Är du nystartad har du ingen historik för ditt företag utan måste presentera en affärsplan, en budget och en likviditetsbudget som långivaren kan bedöma. Ju mer arbete du lägger på detta desto större är dina chanser att få rätt bedömning hos långivaren
  • Vem som sköter företagets ekonomi. Försök inte göra allt själv, det du inte kan är bättre att ta hjälp med. Särskilt något så viktigt som ekonomin
  • Kolla om det finns betalningsanmärkningar på dig själv eller någon i styrelsen. Bäst är att vara väl förberedd och lägga alla kort på bordet, även det negativa. Gäller det AB och företaget har tillräcklig likviditet behöver det inte vara ett hinder för att få lån. Gäller det enskild firma kan det vara svårare då din personliga ekonomi och företagets är en och samma.
  • Om du har ett befintligt företag ska du ta fram din senaste årsredovisning och balansrapport

Ditt företag behöver vara registrerat i någondera svensk bolagsform. Precis som vid privata lån betalar du ränta och andra avgifter. Tänk på att sätta dig in i avtalet, läsa det finstilta och kolla upp eventuella dolda avgifter.