Hur fungerar en robotrådgivare för sparandet 

Smarta robotar är inte bara något från framtiden eller filmer, redan idag har vi stor nytta av robotar vid olika tillfällen. En av de tillfällena är vid sparande, med en robots hjälp kan du placera dina pengar och få den högsta avkastningen utan att göra något. Men fungerar verkligen detta och vad är egentligen en robotrådgivare?

Robotrådgivare, en matematiskt skapelse

En robotrådgivare är ett program eller ett system som har inbyggda algoritmer för att kunna välja och flytta på ekonomiska medel, i slutändan ska roboten arbeta för att all avkastning växer så mycket som möjligt. Robotrådgivaren gör jobbet åt dig, det enda du behöver göra är att fylla i ett formulär där du skriver in uppgifter och önskemål som hjälper robotrådgivaren att fatta rätt beslut för dina pengar.

Eventuella risker med robotrådgivare

Om du vill påbörja ett sparande via en robotrådgivare får du svara på en del frågor, kan skilja en del beroende på vilken robot du väljer. Det gäller månadsinkomst, arbetsförhållande och om du önskar ett sparande med låg, medel eller hög risk. Att veta en del om sparande, handel med fonder och aktier samt ränta är viktigt då robotar inte tar hand om mer än en del av din ekonomi. För att helheten ska bli bra så behöver du själv också ha vetskap och kunskap.

Risken kan vara att man till exempel skriver i fel val och kan då förlora kapital istället för att få det att växa. Trots att roboten hjälper dig att flytta dina medel så är det av stort vikt att du vet en del om den finansiella marknaden och även om det som roboten inte frågar om. För att göra bra val med en robotrådgivare bör man läsa på om exakt vad de hjälper en med, ingen robot som finns idag är komplett utan enbart en rådgivare för en liten del av din ekonomi.

För- och nackdelar med robotrådgivning

Om man ser på de olika fördelarna som en robotrådgivare för med sig så är närvaron en klar fördel. Om du ska ha privat och personlig rådgivning så innebär det ofta att ta sig till ett bankmöte med sin personliga bankman. Med robotrådgivning har du lyxen att kunna sitta i soffan samtidigt som du får hjälp.

Du har en annan som gör jobbet åt dig, roboten är byggd för att göra all placering och förvaltning åt dig. Så du kan ha den insparade tiden till andra saker. Sedan har du en oberoende agent som tar hand om dina medel. Om du tar hjälp av en personlig bankman finns det risk att de säljer in deras egna fonder och aktier före andra, kanske bättre val.

Men det finns också nackdelar med robotrådgivning. Allt har två sidor och speciellt med saker som ekonomi är en högst personlig smaksak, det som en person anser vara en nackdel kan vara en fördel för en annan. All information och fakta är därför viktig att veta för att göra så bra val som möjligt.

Något som kan vara en nackdel är att roboten inte vet hela bilden av din ekonomi vilket gör att den inte kan fatta rätt beslut om allt, du som sparar måste själv också ha kunskap för att inte utsättas för onödiga risker. En annan sak som också kan vara en nackdel är att du måste lita fullt ut på roboten, den har full kontroll över ditt sparande. Du måste ta en chans/risk eftersom det inte går att veta eller garantera något innan du har testat det själv.

Är det bra eller dåligt med robotrådgivning?

Man kan kort och gott säga att robotrådgivning är bra. Men, det finns ett vissa situationer där det passar mindre bra med robotrådgivning. Om det gäller exempelvis ett långvarigt sparande med pengar som inte är annat än sparande, då kan mycket väl en robotrådgivare hjälpa dig at förvalta ditt sparande på bästa sätt.

Men om det till exempel är osäkert hur mycket du kan spara eller om det finns frågor kring hur stora risker du kan ta med dina sparpengar, då är det svårare att ta hjälp av en robotrådgivare. Läs på innan du väljer vad som passar just dig.