Tips på hur du sänker dina månadskostnader

Det är vanligt idag att vi tar lån och krediter på både större och mindre belopp. Du kanske har ett par olika kreditkort, någon avbetalning på en kapitalvara och ett bolån. Dessa lån och krediter kan ha väldigt olika ränta, och ibland upptäcker vi att vi betalar stora belopp per år i enbart räntor. Då är det läge att se över lån och krediter. Ett bra alternativ kan vara att samla dem i ett större privatlån med lägre ränta.

Olika lånealternativ

När du vill samla dina smålån och krediter finns det olika alternativ. Har du ett bolån och det finns utrymme att öka detta kan det finnas möjlighet att baka in dina övriga lån där. Tror du att den möjligheten finns bör du i första hand tala med din bank. Får du lägga in dina lån i ditt bolån blir det billigast för dig och du får ner dina kostnader betydligt.

En annan lösning kan vara att ansöka om ett privatlån utan säkerhet, ett så kallat blancolån. Dessa lån har i regel en lite högre ränta i och med att långivaren tar en risk med att låna ut pengar utan säkerhet. Men även dessa räntor går att förhandla och de blir ändå billigare än om du betalar ett flertal höga räntor varje månad.

Låneförmedlare

Om du vill jämföra olika lån och villkor gör du det enkelt via en låneförmedlare. Lendo och Advisa är två av de stora som du säkert har sett, men det finns många låneförmedlare att välja mellan idag. Jämför olika låneförmedlare om du vill samla dina lån och krediter via en sådan. Jämför räntor och vilka banker de tittar på.

Fördel med låneförmedlare

En stor fördel med att söka lån via en låneförmedlare är att de ofta, men inte alltid, enbart tar en enda UC på dig trots att din ansökan går till flera aktörer. Går du själv till olika banker och låneinstitut tas en UC per ansökan. Har det hämtats ett flertal UC på dig under kort tid försämras i regel dina chanser att få lån.

Tar en låneförmedlare betalt?

Nej, i regel kostar det dig ingenting att gå via en låneförmedlare. Dennes uppgift är att hjälpa dig att finna rätt lån utan att kostnaden för detta hamnar på dig. De får sedan betalt genom det lån du väljer.

Kan jag få ett lån om jag har betalningsanmärkning?

Det finns några långivare som kan erbjuda lån till dig som har en betalningsanmärkning, men du får då inte ha några obetalda skulder hos kronofogden. Har du ett hus eller en lägenhet som kan stå som säkerhet kan dina möjligheter att få lån öka. Tänk dock på att noga jämföra och kolla upp att lånet verkligen skulle gynna dig så att du får ner dina totala kostnader.

Förhandla bolån

Om du har ett bolån du kan utnyttja vill du troligen förhandla räntan, inte bara när du vill baka in andra lån utan även då det är dags att lägga om dina bolån.

För att försöka få en så låg ränta som möjligt kan du använda dig av snitträntan i din förhandling med banken.

Snittränta och listränta

Snitträntan är den ränta din banks kunder har i genomsnitt för den bindningstid ni tittar på. Listräntan är den ränta din bank utgår ifrån och även den ränta du kommer att erbjudas och du inte förhandlar om din ränta. Om du har koll på snitträntan kan du ställa frågor som:

  • Varför ger ni mig en lägre ränta än snittet?
  • Den här banken som jag jämfört med har en lägre snittränta?
  • Vad kan ni erbjuda mig med tanke på snitträntan?

I övrigt gäller som vanligt när du söker bolån att ju bättre betalningsförmåga och ju lägre lånebelopp du har desto större är dina chanser att förhandla fram en låg ränta.

Tänk på:

  • Att förbereda dig med att ta fram alla dina lån och krediter och gå igenom de effektiva räntor du betalar, se över dina inkomster och övriga kostnader. Ju bättre koll du har på dina inkomster och utgifter när du ska söka ett samlingslån desto större möjlighet att få rätt hjälp.
  • Läsa på om de olika alternativ som står till buds, såsom att utöka ditt befintliga bolån, söka ett bra privatlån eller om du ska vända dig till banken direkt eller gå genom en låneförmedlare.
  • Gör en kalkyl på dina lånekostnader, ta gärna hjälp av ett verktyg från konsumentverket eller liknande.

Sidansvarig

Konsument.se
Konsument.se

Senast uppdaterad: 2024-04-15 av Konsument.se