Kan man lita på ett lånelöfte?

Om du står i startgroparna för att köpa en bostad är det väldigt smart att först ha ett lånelöfte. Har du ett lånelöfte så kan det vara så att du kan vara med i matchen direkt och lägga strategiska bud som gör att du vinner budgivningen och får ditt nya drömboende.

Vad är ett lånelöfte?

Ett lånelöfte eller ett bolånelöfte, som det oftast heter, är ett löfte om lån från ett låneinstitut. Beloppet på ditt lånelöfte baseras på en boendekalkyl och inkluderar dina inkomster och tillgångar. När du gör en förfrågan på ett lånelöfte görs det alltid en kreditupplysning.

Hur får man ett lånelöfte?

Det är mycket enkelt att idag kolla vilket lånelöfte man kan få. De flesta långivare har tjänster på internet där du enkelt fyller i dina uppgifter och sedan får svar på hur mycket du kan få i lånelöfte. Ett alternativ är att boka ett personligt möte med din potentiella långivare. Vid det personliga mötet kan man oftast få bättre lånelöften eftersom man då kan ha en dialog kring förutsättningar för det eventuella lånet.

Hur länge gäller lånelöftet?

När väl långivaren har gett dig ett lånelöfte är det giltigt och det finns inget slutdatum för giltigheten. Det som kan komma att ändras är själva beloppet på lånelöftet som kan påverkas om förutsättningarna blir annorlunda. Dessa faktorer är att boräntan ändras, att arbetssituationen förändras och inkomsten går ner av någon anledning som arbetslöshet eller långvarig sjukdom.

Positiva fördelar med ett lånelöfte

Kostnadsfritt

Eftersom det inte kostar något att be om ett lånelöfte är detta ett enkelt sätt att skaffa sig en bra koll på vilka förutsättningar som finns. Ansökan sker smidigt online eller via ett personligt möte. Det som kan vara lite krångligt är att uppskatta boendekalkylen och vilka kostnader den nya fastigheten skulle medföra, detta speciellt om man i ett tidigt stadium begär lånelöfte utan att ha ett specifikt objekt i åtanke. Det finns dock bra verktyg på internet för att räkna ut detta och när man väl har specifika objekt kan man lämna dessa uppgifter i efterhand och få ett mer precist lånelöfte.

Få koll

Genom att ansöka om och få ett lånelöfte skapar det utmärkta förutsättningar för att hitta det perfekta boendet. Du vet exakt hur mycket du får låna och kan på detta sätt anpassa de objekt du kollar på. En del mäklare kräver till och med ett lånelöfte för att du skall få titta på objektet. Att ha ett lånelöfte blir ett mått på seriositet för dig som köpare.

Inte bindande

Ett lånelöfte är inte på något sätt bindande för dig som har begärt lånelöftet. Du kan när som helst tacka nej till erbjudandet och vända dig till en annan aktör istället. En fördel med detta är att du kan begära lånelöfte från flera olika aktörer samtidigt och se vilken aktör som ger dig bäst löfte till mest förmånliga villkor. Genom att begära från olika långivare kan du skapa dig ett mycket bra förhandlingsläge hos den långivare som attraherar dig mest.

Snabb affär

Att ha ett lånelöfte och ha inlett en dialog är alltid en fördel. Eftersom du ligger steget före och har skaffat dig koll kan du också veta hur långt du kan gå i en budgivning eller till och med få till en snabb affär utan budgivning. Genom ett sunt och välbalanserat lånelöfte vet du att din ekonomi kommer klara av köpet och att du kommer kunna sova gott i din nya bostad, utan oro för ekonomiska problem.

Gör en budget

Som avslutning är det alltid väldigt bra att göra en budget för ditt husköp och för ditt lånelöfte. Räkna med marginaler och ge luft i din budget. Se till att ha utrymme för att spara ihop till en buffert och sätt hellre lite tuffare villkor. Det kanske är värt att räkna med en högre ränta, med inkomstbortfall och se att man verkligen klarar sig även om det sker förändringar i den ekonomiska situationen.


Sidansvarig

Anders Larsson
Anders Larsson
Finansexpert hos Konsument.se
Anders Larsson är utbildad ekonom med lång erfarenhet från finansbranschen. Anders är huvudansvarig för informationen om lån och krediter på Konsument.se. Det innebär att han regelbundet kontrollerar och sammanställer uppgifter om olika lånetyper och långivare.

Senast uppdaterad: 2019-03-29 av Anders Larsson