Kreditkortet – det bortglömda räntekontot

Idag när styrräntan är så låg som -0,5% och riksbanken förutspås höja räntan först om ett år så är det många bankkonton där räntan lyser med sin frånvaro. Hos några av storbankerna är räntan på 0% och du får nöja dig med så lite som 0,5% i ränta på insättningar över 100.000 kr. Självklart finns det konton med bättre ränta men en bortglömd skattkista är faktiskt kreditkortet.

Hur fungerar ett kreditkort?

Ett kreditkort  är helt enkelt ett plastkort som är kopplat till ett bankkonto. På det bankkontot har du både möjlighet att låna pengar och möjligheten att sätta in pengar för att få en ränta. Istället för att ta ut en summa från kontot genom att avropa lån som du sen köper saker med så betalar du helt enkelt med kreditkortet. Varje gång du betalar något som ökar ditt lån på kontot.

Limit på kreditkort

För att du inte ska kunna låna hur mycket pengar som helst så har kreditkort en limit. När du ansöker om kortet så väljer du själv vilken limit du ska ligga på. Vanligast är att du har mellan 5.000 kr upp till 100.000 kr i gräns på kreditkortet. De lägre summorna är oftast på kort som bara används för att handla mat och de större summorna för kort som man använder vid flera olika tillfällen.

Kredittid på kreditkortet

Många kort erbjuder en viss tid räntefri kredit. Det innebär att du kan köpa saker under en månad och betala tillbaka utan räntekostnader inom 30, 45 eller 60 dagar. Vilken kredittid du har beror på kortets villkor och det är en viktig faktor när du ansöker och väljer kreditkortsleverantör.

Viktiga faktorer vid val av kreditkort

Andra viktiga faktorer när du väljer leverantör för kreditkort är, förutom räntefri kredittid också:

  • Räntan på krediter som du betalar tillbaka efter den räntefria tiden
  • Kortets avgifter
  • Om du får bonus eller cashback på dina köp
  • Om du kan ta ut kontanter och vad ett uttag kostar
  • Om det ingår reseförsäkring eller andra förmåner på kortet
  • Vilken ränta du får när du sparar pengar på kreditkortet

2 kreditkortsföretag som erbjuder bra ränta

För den som vill så kan man skaffa ett kreditkort som man sätter av en summa pengar på. Det kan vara till exempel ett semestersparande eller om du använder kortet som ett matkonto. En del väljer att ha en buffert på ett kreditkort och därmed ha extra utrymme om det dyker upp en kostnad som är större än bufferten. Vad man ofta inte tänker på är att kreditkortsföretagen idag ofta är mer givmilda med räntan än vad bankerna är.

OKQ8 – Kreditkort med bra ränta

Bensinbolagen erbjuder egna kreditkort vilket kan vara smidigt för den som kör mycket bil. Istället för att vara säker på att man har täckning på bankkontot varje gång man ska tanka så kan man tanka löpande under månaden och betala vid ett tillfälle när räkningen kommer. Dessa kort ger dessutom oftast rabatt på drivmedel vilket är en fördel i sig. Just OKQ8 erbjuder från 0,75% i ränta på sina kort vilket klart ligger över många bankers räntenivåer.

Supreme 0,8 och ibland upp till 0,9%

Supreme card är erbjuder kort som är kända för att ha förmånliga villkor. De erbjuder nischade kort som ”Supreme woman” och ”Supreme card world” för den som reser mycket. Beroende på vilket kort du väljer hos Supreme card så kan du får en ränta på 0,8% och ibland ända upp till 0,9% i ränta. De har ett samarbete med Resurs Bank där pengarna ligger på ett konto hos banken och det är dem som betalar ut räntan till dig.

Se över alla delar när du väljer kortleverantör

Även om räntan på pengar du sparar på kortet är intressant och även räntan på pengar du lånar från kortet är en viktig faktor så finns det fler saker att ta ställning till. När du väljer kreditkort så fundera på hur dina vanor ser, hur du handlar, om du reser mycket, när du kan betala och så vidare. Utifrån din unika livssituation så kan du välja ett kort som passar dig bra.

Kreditkort utan UC

I vissa fall kan det vara så att du vill ha ett kreditkort utan att göra en kreditupplysning hos UC. Om så är fallet så är det andra leverantörer du ska välja mellan än de största på marknaden.


Sidansvarig

Anders Larsson
Anders Larsson
Finansexpert hos Konsument.se
Anders Larsson är huvudansvarig för informationen om lån och krediter på Konsument.se. Det innebär att han regelbundet kontrollerar och sammanställer uppgifter om olika lånetyper och långivare. Anders har lång erfarenhet från finansbranschen.

Senast uppdaterad: 2024-04-15 av Anders Larsson