När det behövs ett snabbt tillskott i kassan

Det har aldrig varit lättare att låna pengar och visst känns det lockande att bara skicka iväg ett sms och sedan ha 5000 kr på ditt konto. Men vad är egentligen ett sms-lån och vad skall man tänka på? När är sms-lån ett bra sätt att låna pengar på?

Utbud

Det finns ett väldigt stort utbud av låneinstitut som erbjuder sms-lån. Det viktigaste du måste göra är att läsa på om villkoren för det specifika lånet. Vad finns det för återbetalningskrav och vad händer om du inte kan betala i tid? Vilken effektiv ränta har lånet och vilka avgifter finns?

Processen för att ta ett sms-lån

Det som krävs för att du skall låna via ett sms-lån är en låneansökan innehållande:

  • Personnummer
  • Mobilnummer
  • Adress
  • Kontouppgifter
  • Lånesumma

Det kan dock skilja sig vilka uppgifter som krävs men detta är standarduppgifter. När du sedan fyllt i dessa uppgifter och skickat iväg per sms, sker en granskning och du får sedan svar tillbaka via sms med en aktiveringskod. Efter att du aktiverat lånet via aktiveringskoden förs pengarna över till det angivna kontot. Hur lång tid det tar att få svar beror på om låneinstitutet gör en lämplighetsprövning eller ej och vilken tid på dygnet du skickar i väg din ansökan.

Lämplighetsprövning

Många av låneinstituten gör en kreditupplysning på dig och ser till att du inte tidigare har för mycket skulder och att du är kreditvärdig vilket betyder att du har förmåga att betala tillbaka lånet. Dock är det många låneinstitut som inte gör denna lämplighetsprövning utan lånar ut pengar direkt vilket kan kännas väldigt fördelaktigt. Tänk noga på att dessa lån oftast har ännu sämre villkor för dig som låntagare.

Avgifter

Sms-lån har oftast en väldigt kort återbetalningstid och därför blir det inte lönsamt för låneinstitutet med att bara använda sig av räntor. De kompletterar med fasta avgifter. Avgiften skall vara betalad samtidigt med själva lånedelen. Avgiften varierar väldigt mycket mellan olika låneinstitut så var noggrann med att kolla just avgiften på det lån du tänker ta. Den nya lagstiftningen för högkostnadskrediter säger att lånet totalt sett inte får kosta mer än 100% av lånesumman. Om du lånar 3000 kr får lånet alltså inte kosta mer än 6000 kr.

Räntor

Det förekommer sms-lån med räntor även om räntan numera inte får vara högre än cirka 40%. Då är det både räntor och avgifter som skall betalas. Att tänka på när det gäller räntor och avgifter på sms-lån är att kolla på det som kallas effektiv ränta. Den effektiva räntan anges i procent och är ett bra jämförelsemått mellan de olika låneinstitutens erbjudanden.

Återbetalningstid

Generellt är återbetalningstiden för sms-lån väldigt kort. Rör det sig om en 1000-lapp i lån är det vanligt att låneinstituten vill ha återbetalning redan inom 30 eller 60 dagar. Det är viktigt att tänka på att välja så kort återbetalningstid som möjligt. Väljer du som låntagare än längre återbetalningstid blir lånen dyrare.

Riskerna med sms-lån

Betalar du som låntagare i tid är det ett dyrt sätt att låna pengar som endast bör användas när du inte har några andra alternativ till hands. Hamnar du efter med betalning riskerar lånet att bli en dyr historia. Om du inte betalar i tid kommer det läggas på påminnelseavgifter och dröjsmålsräntor och i och med detta kommer summan du som låntagare behöver betala tillbaka, skjuta i höjden rejält.

Fördelar

Det finns helt klart fördelar med sms-lån. Du får på ett snabbt och enkelt sätt tillgång till en viss summa pengar och oftast är det så enkelt att du bara skickar iväg ett sms. Tack vare att vi lever i ett i ett modernt informationssamhälle är det enkelt att jämföra de olika låneinstitutens villkor och hitta det lån som har bäst villkor och som är billigast. Många institut erbjuder dessutom dig som förstagångslånare väldigt fördelaktiga villkor.

Nackdelar

Det finns också nackdelar med dessa lån. Det mest uppenbara är att det blir ett dyrt sätt att låna pengar på och den största nackdelen visas om man inte betalar tillbaka i tid. Då skjuter avgifterna och dröjsmålsräntan snabbt i höjden och det som bara var ett lån på 1000 kr kommer att i slutändan ha kostat dig flera tusenlappar.