Värt att veta om pantbrev

Pantbrev är ett intyg eller bevis för ägaren att uppvisa vid behov. Det är när du äger ett hus eller tomt som du troligen också äger ett eller flera pantbrev. Läs mer om vad pantbrev är och vilken nytta detta dokument gör.

Pantbrevets innebörd

Allt från pantbrevens innebörd till hur pantbrev ser ut idag kan du läsa mer om. Om man inte ägt fastighet eller mark är det ofta inte något som man är insatt i men en allmän kunskap om pantbrev är bara positivt att ha.

Pantbrevet i sig är inte det som är bevis på att man äger en fastighet eller mark. Lagfart heter det som är bevis på ägarskap. Pantbrev registreras och görs vid behov av belåning av den fastighet eller tomt som man äger. Eftersom de flesta hus- och markägare behöver lån för att köpa loss eller belåna av andra orsaker har de flesta fastigheter och marker ett eller flera pantbrev.

Belåna huset

Om du behöver belåna huset görs ett pantbrev för den summa som du behöver låna. Även de 2% och administrativa kostnader som tillkommer kan också ingå i pantbrevet. Eftersom det görs ett pantbrev på just det beloppet som lånas kan man redan äga ett pantbrev om man senare behöver det igen. Pantbrevet är kvar till dess att man dödar det eller gör om det för att samla flera olika.

Det är en egen myndighet som heter Lantmäteriet. De tillverkar, förvaltar och registrerar pantbrev som du kan läsa mer om här nedan. Pantbrev var förr i pappersform men idag håller alla pantbrev på att omvandlas till dataform av flera skäl.

Lantmäteriet och pantbrev

Detta är myndigheten som har hand om alla pantbrev. De kan hjälpa dig med allt som har med pantbrev att göra. Skulle det vara så att man har ett pantbrev i pappersform rekommenderar Lantmäteriet att man gör om pantbrevet till digital form.

Det finns flera skäl och ett av dem är av säkerhetsskäl. När ett pantbrev är i digital form är den skyddad hos Lantmäteriet. Enbart den rätta ägaren kan hämta ut pantbrev eller be om information som rör pantbrev. Sedan är det lätt att ha pantbrev digitalt då det är lättare och snabbare handläggning vid låneansökan då banker och låneinstitut samarbetar med Lantmäteriet.

En del av näringsdepartementet

Lantmäteriet är en del av Näringsdepartementet och finns till för att kartlägga Sverige. Men de jobbar också för att alla gränser ska på ett riktigt och säkert sätt bevaras och inte missbrukas eller bli stulna. Med denna myndighet kan ingen belåna andras hus eller marker.

Att göra ett pantbrev

Om du vill belåna din lagfart kan du ansöka om ett pantbrev eller ansöka om inteckning som det heter hos Lantmäteriet. Detta gör du snabbt via din data och sedan skicka de handlingar som behövs med vanlig post. Du kan också direkt skicka vanlig post då allt görs på en och samma gång. Deras adress hittar du på deras hemsida där det också står bra och nyttig information.

Den digitala tjänsten “Min fastighet”

Det finns en bra tjänst för alla som äger en lagfart på Lantmäteriets hemsida där du har all information om ditt eller dina pantbrev. Denna tjänst är perfekt om du vill läsa om ditt pantbrev utan att behöva beställa ett. Med e-legitimation kan du snabbt logga in och läsa om aktuell och uppdaterad information som gäller just din lagfart.

Det finns också information om ditt taxeringsvärde och om det finns tillgängligt finns det karta för tomten/marken att se. En tjänst som denna besparar både dig och Lantmäteriet tid och energi eftersom du inte behöver kontakta dem eller vänta på pantbrevet. Och de behöver inte skicka dokument eller leta fram informationen.

Pantbrev är ett viktigt och värdefullt dokument som har funnits väldigt länge. Detta dokument hjälper ägare till lagfarter att belåna eller köpa. Den finns också kvar ända till dess att man ändra eller dödar det och kan användas för belåning flera gånger om.


Sidansvarig

Konsument.se
Konsument.se

Senast uppdaterad: 2018-12-17 av Konsument.se