Ställa av bilen – att tänka på

Bästa billiga bilförsäkringen – bäst i test 2023

ICA Försäkring

Bilförsäkringen från ICA Försäkring är den bästa och mest prisvärda för de allra flesta. ICA får genomgående höga konsumentbetyg för sina halv, hel och trafikförsäkringar. De erbjuder ett fast pris i 5 år så länge som du är skadefri och du får dessutom ICA-bonus på försäkringskostnaden.

Konsument.se rekommenderar därför ICA Försäkrings bilförsäkring.

Se ditt pris hos ICA Försäkring →

Att ställa av en bil innebär att man inte får köra bilen längre. Om man inte ska använda en bil eller om det har gått sönder kan en avställning vara bra att göra. Varför det är bra kan du läsa mer om här nedan. Information om vad som gäller vid avställning och eventuella kostnader kan du också läsa om.

Bakgrunden till att ställa av en bil

Det är dyrt att äga en bil och det är därför onödigt att betala mer än man måste. Om man har en bil som gått sönder eller kanske inte används på ett tag är en avställning bra att göra. Det kan gälla sommarbilen eller att du ska åka bort under ett tag. En avställning gör att du som bilägare slipper ha en försäkring på bilen samt skatt inte betalas av avställda bilar.

Om man ställer av en bil omgående kan man spara mycket pengar och kan då använda de på andra saker. När du sedan ska använda bilen igen kan du enkelt ställa på den igen. Mer om hur man gör det skriver vi längre mer.

Hur man ställer av en bil

Det är enkelt att ställa av bilen idag och kräver enbart lite kunskap och några knapptryck. Det finns tre sätt att ställa av bilen på. Om du vill kan du skicka in ditt ägarbevis är det del 1, den blåa delen som gäller. Där det finns ett formulär för avställning som du fyller i, sätt på frimärke och skickar iväg med posten. Denna metod gör att du får vänta några dagar till någon vecka innan din bil blir avställd eftersom brevet måste komma och samt registreras hos Transportstyrelsen.

Sedan har transportstyrelsen.se en e-tjänst där du kan enkelt med e-legitimation göra olika ärenden som gäller din bil. Bland andra ställa av bilen med omedelbar verkan.

Ställa av bilen direkt

Om du önskar att ställa av en bil med omedelbar verkan på ett ännu lättare sätt har tekniken gjort att det är fullt möjligt idag. Det du behöver är e-legitimation, ägarbevis för bilen och en smart mobil som kan ladda ner en app. Ladda ner appen som heter “Mina fordon” där appar finns. Det är gratis att ladda ner den och det går fort att logga in. Du kan enkelt registrera aktuellt fordon genom att skanna den ruta som finns uppe i ena hörnet på ditt ägarbevis. Då kommer all information upp i appen och du kan göra olika ärenden eller läsa om din bil.

Det bästa med appen är att du har kvar dina uppgifter och ditt fordon. När du har ärenden i framtiden kan du enkelt gå in i appen och slipper skriva in uppgifterna igen.

Vad som gäller vid avställning av bil

En sak som kan vara bra att veta är att man aldrig får ställa av ett fordon bakåt i tiden utan dagens datum är det tidigaste möjliga. Därför är det viktigt att göra avställning så snart man inte ska köra bilen mer.

En annan viktig sak att tänka på är att du aldrig under några förutsättningar får framföra ett fordon som är avställt. Du får inte ens bogsera bilen om den inte är påställd. Det blir dryga böter om du blir stoppad och det är det inte värt. Dessutom har man ingen försäkring om bilen inte är påställd.

Din försäkring

Din försäkring avslutas inte automatiskt när du ställer av din bil. Du måste alltid skriva eller ringa till ditt försäkringsbolag för att avsluta din bilförsäkring. Skatten däremot blir automatiskt pausad när det är registrerat att bilen är avställd.

Betala samt få tillbaka

När du har ställt av bilen får du tillbaka den eventuella skatt som redan är betald på bilen. Du får det insatt eller får en avi med det aktuella beloppet. När du ställer av din bil är ett tips att göra det innan den första dagen i månaden. Skulle Transportstyrelsen få in avställningen senare än så måste du betala den månadens skatt med.

Vägtrafikregisteravgiften är en avgift som alla bilar måste betala. De är enbart på 50 kr per år men är en bra sak att veta för att inte få några överraskningar.


Sidansvarig

Konsument.se
Konsument.se

Senast uppdaterad: 2023-11-13 av Konsument.se