Risker med att köpa eller sälja ett hyreskontrakt

Då det råder stor bostadsbrist på många orter i vårt land idag och har gjort så en längre tid så det finns många som utnyttjar detta. De gör det genom att sälja sitt hyreskontrakt svart till desperata bostadssökande. På bostadsmarknaden kallas dessa kontrakt för svartkontrakt. Det är olagligt att sälja ett hyreskontrakt enligt Svensk lag, men paradoxalt nog inte olagligt att köpa, än så länge.

Sälja ett hyreskontrakt – Hur det kan gå till

  • Antingen genom att två hyresgäster gör ett så kallat skenbyte, vilket innebär att de låtsas byta en hyresrätt mot en annan påhittad hyresrätt, eller en hyresrätt där personen ifråga inte bor.
  • Fastighetsägare kan sälja sina förstahandskontrakt, ofta med hjälp av en så kallad svartmäklare som mellanhand, för att själva slippa ta ansvar. Skulle du bli påkommen i detta fall har du som köpare rätt att behålla förstahandskontraktet och få tillbaka dina pengar. Det sistnämnda är dock väldigt svårt då bevis sällan finns på att du betalat pengar.

Köpa hyreskontrakt

Du står kanske i kö till en hyresrätt, och har gjort så en lång tid. Du börjar tröttna och ser dig om efter alternativa lösningar. Du funderar på att köpa ett hyreskontrakt. Men det finns trots att det ännu är fullt möjligt och lagligt att köpa ett hyreskontrakt en hel del risker du bör ha i åtanke och vara medveten om. Tänk på detta innan du funderar på att köpa ett sådant kontrakt.

  • Det kan vara svårt att få ett eventuellt lån om du inte har en bra anledning till vad du ska använda pengarna till.
  • Du får oftast inget kvitto på att du köpt kontraktet. Säljaren vill såklart ha pengarna kontant i handen för att inte pengarna och försäljningen ska kunna spåras.
  • Om hyresvärden får reda på att ditt kontrakt är köpt löper du stor risk att bli av med kontraktet och där med även ditt boende.
  • De pengar du lagt ut på att köpa kontraktet kan du inte få tillbaka om du bestämmer dig för att flytta från hyresrätten.

Sälja hyreskontrakt

Du har en fin hyresrätt i ett attraktivt område, och du ska flytta till en annan bostad eller till en annan ort. Du vet att du skulle kunna tjäna en rejäl slant på att sälja ditt hyreskontrakt. Och för att stilla samvetet, så skulle du ju faktiskt hjälpa någon utan bostad. Risken att bli påkommen är kanske inte stor, men det är olagligt och påföljden är kanske inte värt slantarna du fick.

Riskerna med att sälja ett hyreskontrakt, som enligt lag är en kriminell handling kan ge dig fängelsestraff och böter:

  • Den som säljer ett hyreskontrakt kan bli straffad med fängelse upp till sex månader och böter om personen blir påkommen.
  • Om en person har satt i system att sälja kontrakt kan straffet bli hårdare och leda till att personen får upp till två års fängelse. Detta gäller ofta svartmäklare som lever på detta.
  • Villkoren kring hyreskontrakt regleras först och främst i hyreslagen.

Ny lagstiftning runt hörnet

Regeringen har presenterat att de vill se en skärpt lagstiftning gällande svartkontrakt och har tagit fram ett förslag där de i väldigt grova fall vill höja straffet upp till fyra års fängelse. De vill även att det ska bli straffbart att köpa kontrakt, vilket det i nuläget inte är.

Regeringen har mött kritik mot sitt förslag att kriminalisera köp av hyreskontrakt. Både Svea Hovrätt och Hovrätten i Skåne och Blekinge ansåg att det skulle bli alldeles för kostsamt och kräva omfattande resurser för att hålla i sådana utredningar. Regeringen har trots denna kritik beslutat att gå vidare med sitt förslag, som de beräknar träda i kraft 1 maj 2019.

Sammanfattning

Med det nya regeringsförslaget kan det starkt rekommenderas att ha full kontroll på om det kommer att fullföljas eller inte. Särskilt för dig som har haft funderingar på att eventuellt köpa ett hyreskontrakt. Tidigare har du ju enligt lag inte haft något att vara orolig för just straffmässigt. Men om/när det nya förslaget träder i kraft 1 maj 2019 så är det inte längre så att ditt köp är lagligt. Du kan få böter och fängelsestraff, vilket du bör vara medveten om innan du gör affärer gällande köp av hyreskontrakt.