Spara pengar på att äta nyttigt och gott

Är du en av dem som ibland går ut ur mataffären och undrar hur det kunde bli så dyrt, när du ju bara skulle göra några små inköp? Då är du inte ensam. Vi översköljs av erbjudanden från det att vi kliver in i butiken till dess att vi passerat kassorna. Därför gäller att ha en plan och göra medvetna val. Låter det tråkigt? Inte alls, här följer några tips:

Laga billigt, gott och nyttigt

Grönsaker måste vi lära oss att äta mer av, både för den egna hälsan och för planetens skull. Men är inte grönsaker dyrt då? Givetvis finns billiga halvfabrikat och visst kan chips eller läsk verka billigt när butikerna annonserar det. Men ser du till hur mycket näring du får per krona märker du att grönsakerna inte är särskilt dyra. Ett av de bästa knepen är att använda säsongens råvaror. Då kan du handla mycket lokalt och till och med ekologiskt utan att det blir mycket dyrare, dessutom spar du på miljön när du inte väljer så mycket råvaror som transporterats långa sträckor. På vintern köper du med fördel burktomater och frysta grönsaker, förutom kål och rotfrukter. Grönsakerna fryses ner direkt efter skörd och näringsmässigt står de sig väl i jämförelse med färska. Tips på bra recept för säsongens råvaror hittar du bland annat hos Arla.

Basvaror

Ha alltid basvaror i skafferiet. Bra sådana är bönor, linser, ärtor, pasta, ris, kål, potatis rotfrukter och lök. Dessa är billiga, näringsrika råvaror som du kan variera på mängder av sätt. En god linssoppa kan bli en härlig gryta med tillsatt potatis, morötter och lite kött eller kyckling, vill du göra den vegansk använder du tofu eller broccoli istället för kött. I med lite chili och stekt färs så får du en variant av chili con carne. Låt fantasin flöda och ha roligt i köket.

Laga från grunden

Att alltid laga mat från grunden kan kännas väl pretentiöst när livspusslet ska gå ihop i vardagen, men med lite planering kan det fungera förvånansvärt bra. Laga veckans meny på helgen och frys in i lagom stora förpackningar. Köp en hel kyckling stycka och koka buljong på benen. Detta kan du göra med jämna mellanrum och frysa in buljongen i små förpackningar. Gör likadant med fisk och du har en härlig fiskbuljong.

Baka ditt bröd

Du som bakar ditt bröd gör en stor besparing då ingredienserna till brödet inte kostar mer än 10 – 30 procent av vad det färdigköpta brödet kostar. Dessutom vet du vad du har i brödet och det smakar godare.

Lunchlådor och rester

Gör lunchlådor och spara en rejäl slant mot att äta ute. Använd rester från middagen – slänger du mat så slänger du i praktiken pengar.

Var en smart konsument

  • Handla inte för ofta och inte för sällan – en gång per vecka är lagom. Storhandlar du till helgen efter lön leder det ofta till att du handlar mer än du behöver och ditt matsvinn blir större
  • Planera – Gör din veckomeny och skriv inköpslista. Har du inte tänkt över vad du ska handla blir det lätt spontanbeslut i affären och småhandlar du under veckan leder det ofta till onödiga hål i plånboken
  • Ta med kassar – Använd egna tygkassar istället för att köpa varje gång du handlar. En kasse kostar cirka 2,50 till 4 kronor. Enbart dessa kan bli en utgift på runt 1000 kronor per år för en normalstor familj. Dessutom bidrar du till att spara på miljön när du väljer att inte köpa kassar i onödan
  • Låt dig inte luras av storpacken – Titta alltid på kilopriset, literpriset eller meterpriset. Storpack är inte alltid det billigaste alternativet. Dessutom är det lätt att förledas att köpa mer än man egentligen behöver
  • Handla på kreditkort kan ibland vara ett sätt att få bonus på din vardagskonsumtion, läs på om olika alternativ.

Frys in

Låt frysen bli din bästa vän i köket och frys in till exempel:

  • Mjölkskvättar som håller på att gå ut och du inte vill dricka längre. Dessa är utmärkta att använda till bröd, pannkakor med mera
  • Ostkanter – riv dem och använd i matlagningen
  • Vinslattar – häll upp i formar för iskuber och använd i matlagningen
  • Grönsaker – Förväll och frys in grönsaker som blivit liggande och ser lite tråkiga ut. Använd dem sedan i grytor eller soppor
  • Rester – portionsförpacka rester och använd dem till lunch

Lär känna butikens uppbyggnad

Butikerna är uppbyggda så att vi ska förledas att köpa dyrare varor och gärna mer än vi tänkt oss. Du finner i regel inte de billigare produkterna i ögonhöjd för där vi är mest benägna att välja ifrån. Högt eller lågt på hyllorna däremot finner du de billigare märkena. Det är heller ingen tillfällighet att godis står vid kassorna, så handla inte hungrig, ha skygglappar och håll dig till inköpslistan.