Tips till dig som letar jobb utan utbildning

Att leta efter jobb utan krav på utbildning är en verklighet för många idag. Det finns de som inte har en färdig utbildning men detta gör inte att man inte kan arbeta. Dock behöver man bevisa vad man går för och tala för sin egen vara när man inte har en utbildning som gör det åt en.

Hoppat av gymnasiet

Många hoppar av gymnasiet och söker jobb utan utbildning. Det är inga omöjligheter alls men tyvärr gör det vägen till framgång längre och krokigare. Detta inser många först i ett senare skede och då utbildar sig som äldre på Komvux eller liknande. En del utbildningar är gratis medans andra kan kosta en hel del. Har du inte en stor påse sparpengar kan du behöva låna till en utbildning. Frågan är om en utbildning är rätt väg att gå för alla? Och avhopp är ett problem egentligen?

Vilka arbeten som inte kräver utbildning

Trots att det är en utbildning som tar människor till bra och välbetalda arbeten kan man få jobb utan en examen. Det är väldigt många kategorier som anställer efter vilken person och förmågor du har istället för vilka kurser du läst.

Lågavlönade jobb

Arbeten med lägre lön är lättare att få utan speciell erfarenhet eller utbildning. Det är exempelvis butiksmedarbetare, servitris/servitör, städare, arbete inom äldreomsorg, potatisplockare och liknande arbeten med jordbruk. Dessa är enbart exempel, många fler finns. Om man hittar ett jobb kan man alltid utbilda sig därefter inom den inriktning som man arbetar för att utveckla och klättra upp för karriärstegen.

Jobb med högre timlön

Det finns också jobb med högre timlön där man har möjlighet att få in en fot. Det gäller jobb som lagerarbetare, receptionist, kundservicemedarbetare, hemtjänst och personlig assistent. Dessa yrken har ofta högre timlön. Även inom dessa yrken kan man senare utbilda sig för att få högre lön och fler möjligheter att utvecklas inom yrken.

Hur hittar man ett arbete utan utbildning

Denna process är egentligen lika simpel som att söka jobb med utbildning. Så gott som alla jobbsöksidor har så att man kan söka efter arbeten som inte kräver utbildning. Det som kan vara svårt är att konkurrensen är hög. Det kan räcka att någon har läst en kurs mer än dig för att de kan bli mer lämpliga för arbetet eller att arbetsgivare känner att den andra har mer driv.

För att man ska få ett bra jobb trots att man inte har utbildning är det viktigt att sälja in sig själv. Det är inte bara skolning som gör en bra arbetare. Alla människor har personligheter och förmågor som är attraktiva för någon yrkesroll.

Vilka personliga egenskaper som kan vara användbara

Alla jobb kräver olika typer av människor. Vid arbete med människor som på äldreboenden och vid hemtjänst passar bland annat egenskaper som försiktighet, lättlärdhet och ett öga för de små men viktiga detaljerna. Om man sedan har ett jobb som personlig assistent eller liknande, då är ovanstående också passande. Men även en fingertoppkänsla när det gäller vad som behövs och när man ska stå mer i bakgrunden.

Social och ordningsam

Om man ser på lagerarbetare är egenskaper som social, lättlärd, effektiv och ordningsam väldigt bra. Vill man jobba i restaurang som servitris eller liknande behövs egenskaper som snabbhet, god kondition, social och att man alltid har ett leende på läpparna.

Individuella, unika egenskaper

Egentligen kan man säga att alla bär på egna bra egenskaper trots att alla är olika. Det man behöver göra är att identifiera sina goda egenskaper och när man vet dem kan man tala för sina positiva sidor. Och då har man stora chanser att få ett arbete som dessutom passar en. Även de mindre bra sidorna är väldigt viktigt att veta. När man är på intervju är det bra att erkänna vad man jobbar på att förbättra. Ingen är perfekt utan alla har mindre bra sidor och om man ärligt säger vad man själv jobbar med är det ett stort plus för arbetsgivaren. Ärlighet är en egenskap som passar alla yrken och alla människor.

En kort sammanfattning

Ett jobb utan utbildning är en väg som kan ta längre tid och det kan vara fler hinder på vägen till det jobb som du verkligen vill ha. Men inget är omöjligt, det är en sak som är säker. För att påminna dig om vilka möjligheter du har så har vi samlat en lista med 10 egenskaper, som du inte får av en högskoleexamen men som gör dig oemotståndlig på arbetsmarknaden:

  • Komma i tid, varje dag
  • Arbetsmoral
  • Att anstränga sig och göra sitt yttersta
  • Kroppspråk och uttrycksfullhet
  • Energi
  • Attityd
  • Passion
  • Lyssna och vilja lära sig
  • Göra det lilla extra
  • Kom alltid förberedd