Enligt nya siffror från bostadsajten Hemnet har utbudet av bostadsrätter ökat kraftigt. Det anmärkningsvärda är det faktum att ökningen av bostadsrätter fortsatt in i tredje januariveckan, då den normalt brukar plana ut. I början av förra året såg man samma tendenser men det går delvis att förklara med amorteringskravet. I år finns inte någon sådan förklaring vilket gör den fortsatta ökningen extra intressant. Stabiliserar sig inte utbudet av bostadsrätter under andra halvan av januari kan det komma att visa sig på bostadspriserna. I nuläget ligger utbudet långt över vad som är vanligt historiskt sett, hela 63 procent högre än motsvarande vecka 2017.
Minskat antal försäljningar i Stockholm
Samtidigt har antalet sålda bostadsrätter i Stockholms län minskat. I jämförelse med 2015, året innan det första amorteringskravet infördes, har andelen sålda bostadsrätter minskat med mer än 7 procent i Stockholms län och med hela 10 procent i Stockholms innerstad. I övriga landet har den däremot ökat med 10 procent om man bortser från Stockholms siffror. Tar man med Stockholm har försäljningarna ökat med 3 procent i landet. Av 10 försäljningar sker cirka 4 i Stockholm. Även om landet i stort går uppåt i försäljningssiffrorna så har andelen försäljningar i Stockholms län minskat från 42 procent 2015 till 38 procent 2018.
En förklaring är amorteringskraven samt att bankerna är mer restriktiva med att bevilja lån. I områden där priserna på bostadsrätter är höga har det för många blivit svårare att finansiera ett bostadsköp.
Köparens marknad
Enligt Hemnets presstalesperson Staffan Tell väntar man sig inga prisras men heller ingen stabil marknad för 2019. Nyproduktionen är en osäkerhetsfaktor där man inte vet hur stor del som kommer ut på marknaden under året. Enligt Boverkets data blev 51 600 bostäder färdigställda 2017 och det bör bli cirka 60 000 bostäder färdigställda under både 2018 och 2019. Nu är det köparens marknad, med ännu låga räntor som gör det billigt att låna, stabila priser och låg arbetslöshet, därtill ett stort utbud av bostäder till salu.
Köpa bostad
Den lite tröga bostadsmarknaden är till fördel för dig som köpare. Du har bättre med tid att tänka igenom ditt köp utan att behöva känna att du måste slå till nästan omedelbart för att ett objekt inte ska gå dig ur händerna. När du fattat ditt beslut att köpa bostad bör du tänka igenom:
- Vilken typ av bostad du söker
- Hur många rum
- Områden du vill bo i
- Om du vill ha balkong, hiss etcetera
- Om du kan tänka dig att renovera
Utifrån dina kriterier kan du jämföra vad den typ av boende du vill ha kostar och om du kommer att behöva kompromissa med dina önskemål i förhållande till din budget.
Bolån
I ett bolån ställer du din bostad som säkerhet för lånet. Du kan maximalt låna 85 procent av bostadens värde. Resterande är kontantinsatsen som du måste finansiera på annat sätt, men det kan även finnas möjlighet att låna till denna. Innan du på allvar och börjar titta på bostadstäder bör du se till att ha finansieringen någorlunda klar. Det är vanligt att det krävs ett lånelöfte redan innan du kan börja buda på ett objekt.
Ränta
När du ska ta ett bolån kommer du att ställas inför frågan om ränta. Ska du välja fast eller bunden ränta och vilken långivare ger dig bäst villkor. Ska du ta ett större lån gör du klokt i att jämföra olika långivare. Villkoren kan skilja sig rejält och det finns ingenting som säger att du ska ha alla dina affärer på samma ställe. Var inte rädd för att förhandla om räntan. Bankerna behöver sina kunder och brukar vara måna om att försöka tillmötesgå dem.
Tänk på:
- Snitträntan – Den ränta genomsnittet av bankens kunder får. Den redovisas varje månad på bankens hemsida.
- Fast eller rörlig – Med fast ränta vet du vad du betalar varje månad. Med rörlig får du oftast bäst ränta på sikt. Du kan även ha en del fast och en del rörlig.
Använd jämförelsesajter som exempelvis mittbolån. Där får du hjälp att jämföra ett flertal långivare samtidigt.
Lånelöfte
Ett lånelöfte innebär att banken lovar dig en viss summa i lån. Det ger också en fingervisning om hur mycket du har råd med. Att du fått ett lånelöfte garanterar dock inte att du i slutänden får det tänkta lånet. Sker det förändringar i din ekonomi så att banken inte längre anser att du har råd med den summan kan de fortfarande neka eller erbjuda dig ett lägre lån.
Gör en ordentlig ekonomisk plan innan du börjar din förhandling med banken, ju tydligare du är med vad du önskar och hur din ekonomiska situation är desto större chans att du får rätt lån.