Vad skall man tänka på när räntan stiger?

Det har under en mycket lång period varit väldigt billigt att låna. Räntan har hållit sig på historiskt låga nivåer och du som låntagare och konsument har kunnat låna till förmånliga räntor även om kraven på att låna har blivit hårdare. Hur ser framtiden ut och vad finns det att göra om nu räntorna börjar att gå upp?

Framtiden

Hur länge kan detta fantastiska ränteläge hålla i sig och vad har framtiden att ge? Det är väldigt svårt att sia om och många experter och banker tror att räntan snart måste börja gå upp och att den nuvarande låga räntenivån är ohållbar.  När och i vilken grad räntorna kommer att höjas är däremot väldigt osäkert. Det finns flera saker att tänka på om du har lån och betalar månatliga räntor.

Amortering

Ett bra sätt att få ner det månatliga beloppet du betalar varje månad till ditt låneinstitut är att amortera. Eftersom räntan bygger på det totala beloppet och beloppet således minskar när du amorterar blir det i och med detta lägre ränta att betala. Nu när räntan är låg kanske det är bättre att inte amortera utan istället sätta undan en månatlig summa man investerar i till exempel aktier och fonder vilket och som med lite god planering, ger bättre avkastning. När väl räntan börjar gå upp har man då en öronmärkt buffert som man kan använda till att amortera av lånet med i raskare takt.

Bindning av lån

Ett annat sätt att stabilisera räntan är att binda dina lån nu när räntan fortfarande är låg. Historiskt sett brukar man alltid säga att man vinner på att ha lånen med rörlig ränta men eftersom framtiden är så osäker är det inte säkert att så kommer vara fallet framöver. Det som är att rekommendera är att dela upp lånen i flera delar och ha olika villkor för de olika delarna. Kanske har du en del rörligt, en del bundet på 2 år och en del bundet på 3 år.

Tänk efter innan du tar ditt lån

Det kanske absolut viktigaste att tänka på att när du väl tar ett lån är att vara realistisk och kalkylera med en ränta på 4 % bara för att också ha goda marginaler när och om väl räntan hamnar på 4 %. Ta höjd i din ekonomi för oväntade utgifter, höjda räntor och se till att när du tar ditt lån kan sova gott om natten även om räntan skulle stiga ett par procent. De pengarna du får över i dagsläget när räntorna är låga är som sagt klokt att skapa en buffert med.

Var noga med vilka lån du tar

I dagsläget är det inte bara banker som ställer upp som långivare och det finns många långivare som redan nu har en väldigt hög räntesats på sina lån. När du väl skall ta ett lån var därför också väldigt noggrann med att kontrollera villkoren för lånet. Vissa lån kommer helt enkelt redan nu ge dig en ständig oro och dålig nattsömn. Var sunt realistisk när du väljer ditt låneinstitut.

Hamna inte i lånefällan

Det viktigaste rådet att ge om och när räntorna går upp är att inte låna mer pengar för att betala av lånen och räntorna. Gör du detta kommer du hamna i en riktigt elak spiral som fort kommer att förstöra din ekonomi. Det är alltså av yttersta vikt att inte låna över sina tillgångar och verkligen ta lån till viktiga saker.

Sammanfattning

Det finns alltså mycket att tänka på när det gäller höjda räntor. Det viktigaste är att tänka på att strukturera och planera innan räntan går upp. Var kritisk till vad du lånar till och när du väl lånar se till att ha goda förutsättningar och ta höjd redan från början för en ökad räntesats. Det absolut viktigaste är dock att verkligen se över villkoren hos det låneinstitut där du väljer att låna dina pengar.