5 saker att tänka på för att få en bra pension

För lite mindre än 10 år sedan började Björn Borg generationen att fundera på pensionen. Alla som är födda 1956, samma år som Björn Borg, hade då börjat närma sig 55 års ålder. Vid 55 kan man börja ta ut sin tjänstepension och framför allt många företagare drömmer om att lämna verksamheten och göra vad de vill från 55.

Nästa år fyller Björn Borgarna 63 år och har därmed bara 2 år kvar tills den allmänna pensionen ska börja tas ut. Tiden går fort och nu är det dags att gå igenom 5 saker att tänka på för att få en bra pension.

Gör en budget för pensionen

Många har gjort en hushållsbudget och håller sig till den i stora drag. Med en budget så vet du hur mycket pengar du får in varje månad, hur mycket du måste lägga på en del saker och framför allt, hur mycket pengar du kan lägga på roliga saker. Att göra en pensionsbudget är det däremot ytterst få som har gjort. När du är nära pensionsåldern så är prognoserna hos minpension.se ganska tillförlitliga vilket gör att du kan börja fundera på hur du ska använda dina pengar.

Räkna på din kommande pension och fundera på hur mycket pengar du behöver ta ut varje månad för att få en bra tillvaro. Om du inte kan höja pensionen så kanske du trots allt kan sänka några kostnader. Att byta boende, sälja en dyr bil eller omförhandla dina lån med hjälp av en låneförmedlare kan vara bra sätt att minska på utgifterna.

Ta ut rätt pensionsförsäkring först

Idag har människor inte bara en stor pensionsförsäkring som ska räcka livet ut. De allra flesta har bytt jobb många gånger och det är inte ovanligt att du sitter med 5-10 eller ännu fler olika påsar med pensionspengar. Se över dina pensionsavtal och ta ut pengar ur de som har högst avgifter och sämst möjligheter till avkastning. Har du pensionsavtal som inte går att flytta till något bättre och som är fast i dåliga villkor så kan det vara bra att ta ut dessa under kort tid och vänta med andra försäkringar.

Maximera uttaget eller spara?

Många tänker att de ska ta ut alla sina pensionspengar på 5 eller 10 års tid eftersom och passa på att leva gott som unga pensionärer. Resonemanget lyder att du ändå inte kommer orka göra något kul som att resa och shoppa när du är 75 eller 80 år gammal. Kom ihåg att det är skillnad på vad din 75-åriga pappa orkade för 20 år sen och vad du kommer att orka om 10 år. Vi lever längre, mår bättre och orkar mer för varje dag som går.

Placera genomtänkt

Ett vanlig råd som man kan läsa i tidningar om pensionen är att när man ska ta ut sin pension så är det dags att flytta över pengarna till säkra räntepapper. Med tanke på att Stibor räntan är negativ idag så är korta räntefonder ingen lönsam placering. Eftersom riksbankens räntebana inte pekar nedåt utan sakta men säkert uppåt så är obligationsfonder inte heller ett bra alternativ, de minskar i värde när räntorna stiger.

Lägg därtill att du som nybliven pensioner kan ha flera miljoner kronor som ska förvaltas under 15-30 års tid så kan det vara bra att fundera på aktiemarknaden trots allt. Hitta en risknivå som passar dig men fega inte för mycket bara för att någon halvkänd person i media har sagt att det är bra. Du kan läsa mer om sparande här.

Orkar du arbeta lite i alla fall?

Om du skjuter upp uttaget av din allmänna pension med 1 år så ökar utbetalningen med 7-8%. Väntar du två år så kommer du alltså att få 14-16% mer utbetalar i pension varje månad. Även om du inte orkar arbeta heltid så kan det vara ett bra alternativ att arbeta 25 eller 50% och ta ut pension på resterande del.

För varje krona du väntar med att ta ut så får du mer pengar när det väl är dags. Du kan alltid ändra ditt uttag av allmänna pensionen från 25% till 50, 75 eller 100% uttag under resans gång. För dina tjänstepensioner och privata pensionsförsäkringar så har skatteverket bestämt att du behöver du vänta i 5 år innan du kan ändra utbetalningstiden. Där kan det alltså vara bra att tänka till en del innan du väljer uttagstid.


Sidansvarig

Konsument.se
Konsument.se

Senast uppdaterad: 2018-09-24 av Konsument.se