5 sätt att minska din energiförbrukning

I början av september rapporterade DN återigen om hur Gotland blev strömlöst. Under sommaren har Gotland haft problem vid flera tillfällen då stora strömkablar har grävts av och andra former av störningar på elnätet har gjort dem ön strömlös. Även om du inte bor där ni har problem med strömavbrott så får vi alla möta stigande elpriser och ständiga propåer från elbolag om att byta avtal.

Minska elkostnaderna

Ett sätt att minska på elkostnaderna är att omförhandla sitt elavtal, ett annat är att inte göra av med el i onödan. Här bjuder vi på 5 enkla tips på hur du kan göra för att spara på strömmen.

Sänk värmen där hemma

Självklart kan det vara mysigt att ha 23 grader i hemmet och en del föredrar att ha lite extra varmt om sig. Värmen är dock en stor faktor för vår förbrukning av el och energi och ett bra sätt att sänka kostnaden är att sänka värmen. Pröva att sänka värmen, när ni är på semester kan ni sänka ganska rejält då ingen bor i huset. När ni är hemma så kan ni pröva en vecka eller två att leva med 2 grader kallare. Kanske vänjer ni er, tycker att det känns bättre än någonsin och sparar pengar på samma gång.

Byt ut era vitvaror

Om ni ändå har planer på att renovera köket inom en snart framtid så kan det vara läge att byta vitvarorna på en gång. Framför allt om kyl och frys har 10 till 15 år på nacken så kan det vara bra att köpa nya. De vitvaror och elektronik som är igång dygnet runt är såklart de som påverkar mest. Investera i nya fräscha vitvaror och spara en rejäl slant över tid.

Tvätta på lägre temperaturer

För den familj som har 2 eller fler barn så går tvättmaskinen i princip dygnet runt. Det är träningskläder som ska tvättas, lakan, handdukar, jackor med mera. Den största skillnaden blir det när man sänker temperaturen från 60 grader till 40 graders tvätt. När du gör den sänkningen så sparas nästan 50% av energiförbrukningen på varje tvätt. När ni ändå är igång så kan det vara bara att pröva med att höja centrifugeringen en bit. Det drar ut mycket vatten ur kläderna vilket gör att många plagg kan hängtorkas istället för att tumlas eller hänga i torkskåp.

Badrummet – en riktig energitjuv

Om ni byter munstyckena till vattensnåla varianter och kortar ner duschtiden med några minuter om dagen så kan ni spara tusenlappar varje år. Om inte det känns kul att duscha kortare så kan ni åtminstone stänga av handdukstorken när den inte används. Ännu en eldriven maskin som är igång helt i onödan.

Standby

En av de mest onödiga funktionerna för elektronik är standby-funktionen. Stäng av tv helt och hållet och koppla ur laddare för telefoner, eltandborstar, borrmaskiner med mera. All elektronik som är igång i onödan kostar pengar som ni annars kan lägga på andra saker.

Vad gör vi med pengarna vi sparat?

Om ni gör alla de här förändringarna och dessutom omförhandlar era elavtal så kan ni mycket väl spara flera hundra kronor varje månad. De pengarna kan till exempel sparas till en bra ränta på ett bankkonto. Eller så kan ni använda dem för att lösa eventuella smålån och krediter. Om ni vill läsa mer om hur ni kan spara pengar på elkostnader, gör en priskoll här.


Sidansvarig

Konsument.se
Konsument.se

Senast uppdaterad: 2018-09-24 av Konsument.se