6 saker att tänka på om det blir en ny finanskris

Det är 10 år sen Lehman Brothers gick i konkurs och vi hade den värsta finanskrisen sen 1930-talet. Det finns egentligen inget som pekar på att det är dags för en ny kris, förutom att det var ganska länge sen den förra krisen. Vi har haft 9 år av stadig uppgång på börsen och företagen går bättre än någonsin. Även om de riktiga finansexperterna kanske kan ge fler skräddarsydda tips på vad du ska tänka på så har vi här samlat några saker att ha i åtanke som konsument, om det blir en kris på nytt.

Sitt stilla i båten om marknaden viker

Även om aktiemarknaden skulle rasa med 5 eller 10 procentenheter i nästa vecka så är det sällan en bra idé för oss småsparare att försöka hoppa på tuvorna. De bästa börsuppgångarna sker ofta under väldigt korta tidsperioder, på en vecka kan börsen gå upp med 5-10% igen för att sen ligga sidledes under en period. Istället för att försöka pricka marknadens svängningar så kan du luta dig tillbaka och tänka långsiktigt.

Följ din sparplan

Har du en plan som säger att du är nära pensionsåldern nu eller nära inpå ett husköp och därmed bör sälja av dina aktier till förmån för räntefonder eller sparkontot. Följ din plan och sälj av aktierna då. När man agerar på känslor och säljer för att andra gör det eller köper för att andra gör det så brukar det sluta i dyrköpta affärer och misslyckanden.

Sätt upp en plan för ditt sparande

Har du ingen plan för ditt sparande, se till att skaffa en plan. Börja med att prata med din respektive om vad ni ska ha pengarna till. Det här är den mysiga drömmarfasen där man kan måla upp sitt drömliv och enas om en gemensam målbild för framtiden. När ni väll har målen nedskrivna så kan ni räkna baklänges och dela upp ert sparande för olika tillfällen. En del för drömhuset, en del som buffert om kylskåpet går sönder, en del för semesterpengarna och den sista delen för pensionen.

Se över ekonomin som helhet

Förutom sparande så har ni både fasta och rörliga kostnader som ni kan behöva se över och planera för. Skriv upp hur mycket pengar ni får in varje månad, kolla igenom era räkningar, elavtal och lån och skriv ned hur mycket pengar som går ut i kostnader varje månad. Fundera på om ni kan samla lån och sänka kostnaderna eller om ni ska byta elavtal eller försäkringar. Varje sparad krona är ett steg närmare era drömmar.

Prata om ekonomin

Många par bråkar om ekonomi och största anledningen är att man inte pratar om det alls. Första steget är att börja prata om ekonomin och berätta för varandra hur ni ser på intäkter, kostnader, måsten och nöjen. Kom ihåg att ekonomin inte ska behöva vara ett mål i sig utan ett medel, ett styrmedel, för att ni ska kunna nå era gemensamma mål.

Minskade kostnader, men höjda inkomster då?

Även om ni minskar era kostnader så kan man också fundera på om man kan höja sina inkomster på något sätt. Det behöver inte alltid handla om att byta jobb och få högre lön, ibland kan man använda små medel för att få mer i plånboken. Förena nytta med nöje och jobba extra på lokala gymmet 1 gång i veckan som träningsinstruktör eller sälj barnens gamla kläder. Varje tusenlapp extra in per månad gör stor skillnad för semestrar eller nöjesinköp.

Om det blir finanskris

För oss som konsumenter så finns det inte något vi kan göra för att förhindra en finanskris. Kommer den så får vi tackla den med det vi har till hands. Det bästa vi kan göra är att ha koll på vår egen ekonomi och göra val utifrån att räntor och priser kan se annorlunda ut imorgon än idag. Har ni pressade marginaler i familjen så kan bundna räntor och fast pris på elavtalet vara säkra kort att hålla sig till.