Innehåll

De här lånen kräver inte en kreditupplysning hos UC

Det finns många olika slags lån och grunden i en låneansökan är att den som ska ge dig lånet värderar hur stor risken är att du inte ska kunna betala tillbaka lånet. Den bedömningen görs utifrån en kreditupplysning och här ska vi berätta mer om hur det fungerar och vad det innebär att du kan ta somliga lån utan en kreditupplysning hos UC.

Kreditupplysning

När du ansöker om ett lån så kommer banken eller långivaren att göra en kreditupplysning. Det gör dem för att en utomstående part ska kunna verifiera din ekonomiska situation. En kreditupplysning innehåller information om följande:

  • Din inkomst de senaste åren
  • Om du driver näringsverksamhet
  • Om du är gift
  • Om du äger någon fastighet
  • Om du har några beviljade lån och vilka summor
  • Om du har några utnyttjade lån och vilka summor
  • Hur många gånger du har ansökt om lån de senaste åren
  • Vilken kreditvärdighet du har från 1 till 100

Kreditbedömning

Kreditupplysningen är ett underlag som långivaren använder för att göra en bedömning av din kreditvärdighet. Även om upplysningen anger en siffra mellan 1 och 100 om hur kreditvärdig du är så kommer banken att göra en egen bedömning. De tittar både på siffrorna från upplysningen och på de övriga svaren du lämnat i din låneansökan.

Varför görs en kreditbedömning?

Bedömningen görs för att komma fram till om du kommer att ha råd att betala tillbaka det lån som du söker om. Om svaret är nej så kommer du inte att få lånet beviljat. Är svaret ja så kommer du att få lånet beviljat och pengarna utbetalda.

Upplysningscentralen

1977 startade det som idag är Sveriges största företag för kreditupplysningar, upplysningscentralen eller UC. Alla stora banker och kortutgivare samarbetar idag med UC och kontaktar dem för att få en kreditupplysning som underlag för din kreditvärdighet. Varje gång du ansöker om ett lån så registreras detta hos UC.

Många låneansökningar

Gör du väldigt många låneansökningar så kan det tolkas negativt när du ansöker om ett lån. En fördel med att använda en låneförmedlare är att du bara behöver få en registrering hos UC men kan få upp till 20 eller 25 låneerbjudanden på samma gång.

Andra kreditupplysningsföretag

Förutom upplysningscentralen så finns det ett antal andra företag som erbjuder kreditupplysningar. Det finns inget krav på att en långivare måste använda sig av UC för att få ett underlag för bedömning av din låneansökan. De kan istället välja att anlita bolag som Creditsafe eller Bisnode. Det viktiga är att de tar fram uppgifterna och gör en granskning av din ekonomi innan de fattar beslut om att neka eller bevilja ett lån.

Lån utan UC – Snabblån

Det finns ett antal företag som erbjuder snabblån, det vill säga lån på låga belopp med korta återbetalningstider, som använder sig av andra kreditupplysningsföretag än UC. Ett snabblån brukar definieras som ett lån på max 20.000 kronor med en återbetalningstid på som mest 12 månader. Om du ansöker om lån där upplysningen går hos exempelvis Creditsafe så kommer inte det att registreras hos UC.

Lån utan UC – Kontokredit

En kontokredit är som ett kreditkort utan själva plastkortet. Du tecknar upp ett konto hos ett låneföretag och på det kontot finns en kredit, alltså en rätt att låna pengar när du har behov av det. Som exempel kan du teckna en kredit på 10.000 kr och sen välja att ta ut 1.000 kr vid ett tillfälle då du behöver extra pengar. Kravet på kontokrediter är att du varje månad betalar tillbaka ett minsta belopp, ofta 5% eller 10% av den nyttjade krediten eller minst 500 eller 600 kronor, nivåerna varier hos olika bolag.

Kontokredit utan UC

Några av företagen som erbjuder kontokredit använder sig av en annan aktör än UC vilket gör att en ansökan hos dem inte syns hos din bank där du kanske har ett bolån eller ett privatlån. Framför allt hos aktörerna som erbjuder kontokredit till dig med betalningsanmärkningar så finns det ett antal som inte använder UC.

Att tänka på om du ska låna pengar

Oavsett om du har en god ekonomi och en bra betalningshistorik eller om du har en ansträngd ekonomi och betalningsanmärkningar eller något där emellan. Kom ihåg att inte låna mer pengar än du behöver. Upplever du att skulderna har blivit svåra att överblicka så kan det vara klokt att kontakta en skuldrådgivare i din kommun. Om du har flera smålån så kan det vara en god idé att försöka baka ihop dessa, samla dina lån och få bättre koll på ekonomin.