Fördelar med kreditkort

Förr har kreditkortsanvändning setts med lite olika ögon. Från att ha varit något av en statussymbol för affärsmän och människor med hög inkomst till en negativt laddad nödlösning för den lågavlönade. Idag har de flesta någon form av kreditkort och det ses inte längre som en statussymbol. Inte heller ser vi nedvärderande på kreditkortsinnehavare och vi skäms inte för att utnyttja våra kreditkort.

Extra ekonomisk buffert

Ett kreditkort kan innebära att du har en lättillgänglig ekonomisk buffert. För att undvika onödiga kostnader måste du dock ha koll och betala din faktura i tid.

Räntefri tid

Dina inköp för månaden hamnar på fakturan för nästa månad och därför har du en räntefri tid från inköpsdatum till fakturans förfallodatum. Vill du använda kreditkortet till att betala andra fakturor finns betaltjänster som kan användas, ett exempel på en sådan tjänst är Betalo. Du förflyttar då skulden till ditt kreditkort och kan på så vis använda dig av kortets räntefria period före förfallodatum nästkommande månad. På detta sätt kan du även delbetala din skuld över flera månader trots att räntekostnad uppkommer.

Finns det fler fördelar?

  • Allt på en månadsfaktura – Alla dina inköp samlas ihop och specificeras på en faktura, även köp med eventuella extrakort, vilket ger dig bra överblick. Du har koll på alla transaktioner, ser om något dragits dubbelt eller om kortet använts utan din vetskap och kan snabbt anmäla felaktigheter till kortföretaget.

Du kan också välja att delbetala fakturan om du vill. Ibland kan räntefri delbetalning på enstaka köp erbjudas, men olika kreditkort har olika villkor för detta.

  • Chargeback – innebär att du får tillbaka dina pengar om den vara eller tjänst du betalat för inte levereras.

Exempel 1: Du köper en möbelgrupp hos Bästa Möbelbutiken och betalar i förskott. Innan dina varor levererats går butiken i konkurs. Du får varken pengar eller möbler från dem.

Exempel 2: Du köper en ny mobiltelefon via en webbutik där du hittat det bästa priset. Du betalar när du genomför köpet, men telefonen levereras aldrig och webbutiken svarar inte när du kontaktar dem.

I det här läget kontaktar du din kortutgivare och förser dem med kvitto plus den dokumentation du har om händelsen. Du får då tillbaka dina pengar.

Några förmåner och fördelar med ett kreditkort

  • Försäkringar – Det finns många olika försäkringar som kan ingå i ditt kreditkort. En reseförsäkring, vanligen med avbeställningsskydd inkluderat finns på alla kort. Ofta finns även en olycksfallsförsäkring. Läs igenom avtalet och fundera över om du vill ha någon specifik försäkring, såsom exempelvis bagageförsening, självriskreducering på hyrbilar eller prisgaranti. Det finns ofta många olika specialförsäkringar och rabatter.
  • Bonus – Med bonus samlar du poäng på dina inköp som du sedan kan använda till att köpa produkter, resor eller tjänster i en poängshop. Fördelaktigast bonusprogram brukar man få när en kedja är utgivare av kreditkortet, exempelvis ett flygbolag eller en hotellkedja.
  • Erbjudanden – Det är inte ovanligt att olika erbjudanden kommer med kreditkortet. Du kan exempelvis få erbjudande om att köpa konsert-, teater- eller operabiljetter till ett rabatterat pris när dessa släpps. Olika paket såsom ett teaterpaket med en hotellnatt, biljetter till föreställningen och middag kan vara ett annat sådant erbjudande. Fler och fler kreditkortsgivare satsar på erbjudanden och utbudet blir större och mer varierat.
  • Cashback – På ett kreditkort med cashback får du tillbaka en viss procent av dina inköp i rena pengar som betalas ut en gång om året.
  • Extrakort – Möjlighet till extrakort där en eller flera personer utnyttjar samma kredit kan vara en fördel när det till exempel gäller bonus, då man samlar all bonus gemensamt. Det är däremot ofta så att du som innehavare av kreditkortet är den som har hela betalningsansvaret för den skuld som uppkommer. Tänk därför noga igenom vem du ger tillgång till ett eventuellt extrakort.
  • Inlåningsränta – Det finns några kort som har inlåningsränta. Du kan då sätta in pengar upp till en viss gräns, till exempel 15 000 kronor, på ditt kort. Även om gränsen brukar vara ganska låg ger de korten en högre ränta än den du kan få på ett vanligt sparkonto.

Jämför innan du väljer kreditkort

Förmånerna med kreditkort är idag många. När du väljer kreditkort bör du tänka igenom hur du vill använda ditt kort och till vad. Ta dig tid att jämföra olika kortgivare för att hitta rätt kreditkort för dig och dina behov.