Kan man alltid lita på sitt lånelöfte?

Du står i begrepp att köpa en ny bostad av något slag och vill känna dig trygg och säker genom att fråga om ett lånelöfte. Vad innebär ett lånelöfte och vad skall du som begär ett lånelöfte tänka på. Vad kan du göra för att lånelöftet inte skall bli ett luftslott och du får se ditt drömboende gå till någon annan.

Lite bakgrund

Ett lånelöfte innebär att du som potentiell låntagare får ett löfte från en långivare hur mycket du får låna när du köper ett visst objekt. Det svåra med lånelöftet är dock att du vill söka innan du börjat titta på specifika objekt och eftersom du inte har specifika uppgifter så blir lånelöftet mer taget ur luften och byggd på antaganden. Skulle förutsättningarna ändras så gäller inte lånelöftet och därför blir det relativt komplext. Lånelöftet brukar dessutom bara gäller 3-6 månader vilket också är en faktor att ta hänsyn till.

Vilka krav ställs för att få ett lånelöfte?

De olika långivarna ställer helt olika krav på vilka som får ett lånelöfte. De viktigaste bitarna som ingår är hur många som står med på ansökan, inkomst, hur skuldsättningen i övrigt ser ut och du måste dessutom vara över 18 år. Att vara två som står på lånelöftet är självklart bättre än en då två personer oftast innebär att hushållet har bättre inkomster. När det gäller skuldsättning och anmärkningar resonerar de olika långivarna väldigt olika och några generella antaganden går inte att göra.

Vilka delar ingår?

I lånelöftet ingår ett par olika bitar och de är sammankopplade till kraven. Du måste ange hur många personer som står med, du måste vara noga med att ange alla typer av inkomster. Det är också väldigt olika hur man ser på det här med sysselsättningsgrad som också är något som skall anges. Fler och fler börjar se till återbetalningsförmågan i sin helhet än just sysselsättningsgraden vilket gör att lånelöftet tenderar att bli ett mindre luftslott eftersom förändringar i sysselsättningsgraden inte påverkar lånelöftet i lika stor utsträckning.

Hur gör man en bra boendekalkyl?

En av de viktigaste bitarna i ditt lånelöfte är att göra en boendekalkyl och detta kan vara oerhört svårt om man inte exakt har alla uppgifter på de objekt man är intresserade av. Det finns väldigt bra digitala verktyg för att göra en så bra boendekalkyl som möjligt. Boendekalkylen är nog den faktor som på största allvar kan göra ditt lånelöfte till ett luftslott. Är du inte mycket noggrann med denna bit och förutsättningarna ändras i takt med objekten du tittar på så betyder ditt lånelöfte ingenting. När du begär ditt lånelöfte måste du ha tänkt till om du inte har ett specifikt objekt att referera till.

Vad är viktigt att tänka på

Det finns saker att tänka på för att ditt lånelöfte skall gälla och för att du inte ska gå miste om ditt drömboende. Det är väldigt lätt att skicka in en digital ansökan och många av långivarna ger löfte om snabba svar men när du gör en digital ansökan är den oftast byggd på antaganden och väldigt stereotypa mallar vilket leder till att löftet inte bygger på tillräckligt mycket fakta utan mer på antaganden. För att få till ett lånelöfte baserat på fakta rekommenderas att istället kontakta en potentiell långivare och få till ett personligt möte. 

Fördelar med det personliga mötet

Genom att ta dig tiden att träffa en potentiell långivare gör detta att lånelöftet tenderar att inte bli ett luftslott. Genom att skapa en personlig relation och få hjälp genom hela processen gör att ditt lånelöfte bygger på så mycket fakta det bara går. Det är också lättare att ta hjälp av experter som vet hur man fyller i alla uppgifterna på rätt sätt. I dialogen kan man också få tips och råd och göra mer hållbara beräkningar för framtiden. Livet är som livet är och bjuder ibland på överraskningar men genom att ta höjd för detta genom expertishjälp bidrager också detta till att få ett starkt och tryggt lånelöfte som möjligt.


Sidansvarig

Anders Larsson
Anders Larsson
Finansexpert hos Konsument.se
Anders Larsson är utbildad ekonom med lång erfarenhet från finansbranschen. Anders är huvudansvarig för informationen om lån och krediter på Konsument.se. Det innebär att han regelbundet kontrollerar och sammanställer uppgifter om olika lånetyper och långivare.

Senast uppdaterad: 2019-03-29 av Anders Larsson