Några tips för dig som ska välja mobilabonnemang

Den tekniska utvecklingen går i en rasande fart, inte minst när det gäller mobilen. Idag använder vi mobilen till i stort sett allting. Vi ringer, sms:ar, googlar, gör våra bankärenden, söker jobb, är på sociala medier samt använder en mängd olika appar. Vi reser, både inom och utom Sverige, och mobilen ska hänga med och fungera lika bra överallt, dessutom till en rimlig kostnad.

Abonnemang med eller utan mobil

Har du redan en mobil ska du titta på enbart abonnemangets funktion och villkor. Men om du även ska köpa en telefon kan det vara idé att skaffa ett abonnemang där mobilen ingår. När du tar ett sådant abonnemang får du ett lägre pris på telefonen än om du skulle köpa en ny telefon separat.

Däremot brukar dessa abonnemang ha en bindningstid på i regel 24 månader. Telefonen och abonnemanget bakas ihop i en enda månadskostnad och du delbetalar telefonen på samma faktura som ditt abonnemang.

Denna typ av abonnemang erbjuds av ett flertal operatörer men pris och villkor kan se olika ut.

Abonnemang utan mobil

Vill du teckna ett abonnemang utan mobil kan du hitta sådant utan vare sig bindningstid eller uppsägningstid vilket är en fördel då du lätt kan säga upp eller byta operatör om du inte är nöjd med tjänsten. Du brukar även lätt kunna sänka eller höja mängden surf du behöver och har på så sätt bra koll över ditt abonnemang. Hallon och Vimla är två operatörer som erbjuder detta.

Bindningstid

När du tecknar ett abonnemang med bindningstid innebär det att abonnemanget gäller hos den operatören till bindningstidens slutdatum. Därefter kan du avsluta eller förlänga ditt abonnemang. Förlängning kan ofta ske en viss tid innan abonnemangstidens slut.

Kan jag inte avsluta abonnemanget i förtid?

Jo, du kan alltid avsluta ditt abonnemang när du vill men i regel får du då betala resterande månadskostnader på en faktura. Detta beror på att du har ingått ett avtal med operatören att behålla ditt abonnemang under en viss tid.

Täckning

Även om dagens mobiloperatörer i stort sett har bra täckning är frågan ändå inte oviktig.

Olika operatörers täckning kan variera, inte minst på landsbygden. Börja med att tänka efter var någonstans du behöver bäst täckning.

På mobiloperatörernas hemsidor kan du se deras täckningskartor och lätt kolla upp täckningen där du bor, eller har störst behov av bra mobiltäckning.

Vad är dina behov?

Tänk igenom vilka behov du har. Behöver du din telefon mest för samtal och sms eller gör du flertalet av dina ärenden, söker information eller handlar mycket via mobilen? Streamar du mycket film eller serier?

För de allra flesta räcker det fint med max 10 GB per månad men om du till exempel streamar mycket film behöver du troligtvis mer.

Fungerar mitt abonnemang utomlands?

Du behöver ha en operatör som erbjuder roaming för att använda ditt abonnemang utomlands.

De flesta gör nog detta men det är ingen skyldighet för operatörerna att erbjuda, därför är det bra att kolla upp innan du bestämmer dig. Roaming innebär att du kopplas upp mot ett nätverk i det land du befinner dig.

Roamingavgifter

Vilka roamingavgifter som gäller är alla operatörer skyldiga att uppge. Men du betalar inte mer än din vanliga abonnemangskostnad inom EU, Liechtenstein, Island och Norge på grund av att det sedan 2017 är förbjudet att ta ut extra avgifter för roaming där. Vanligt är dock att operatören bara erbjuder en viss mängd surf utomlands och sedan tar betalt för utnyttjad surf utöver den nivån.

Jämför noga olika operatörers abonnemang. Till exempel har Telenor ett abonnemang som heter Telenor frihet där det är förmånliga villkor om du vistas mycket utomlands. Kom ihåg att vanliga roamingavgifter gäller i övriga länder!

Barn, student eller pensionär

Det finns abonnemang som är anpassade för barns mobilanvändning och som kan tecknas av barnets vårdnadshavare. Det finns även bra abonnemangserbjudande om du är student eller pensionär. Några operatörer som erbjuder dessa är Fello, Vimla och Hallon, och Telenor har till exempel ett familjeabonnemang.

Sammanfattning

Bestäm om du vill ha ett abonnemang med eller utan telefon. Med telefon kan vara en bättre affär än att köpa denna separat.

Titta på eventuell bindningstid. Är det okej för dig med bindningstid eller vill du kunna ändra eller avsluta abonnemanget fritt?

Tänk igenom dina behov gällande täckning, surfmängd, roaming utomlands med mera och jämför olika operatörer så har du bäst chans att hitta rätt abonnemang för just dig.