Omförhandla ditt bolån – här är argumenten

Minst 1 gång per år är det bra att boka ett möte med din bankman och förhandla lånen. Men om du bara går dit och säger att du vill sänka räntan på ditt lån så kommer du troligen inte att komma så långt. I en del fall är det dessutom så att du kommer behöva byta bank för att få den bästa räntan, även om det kan kännas komplicerat så går det ofta ganska enkelt att byta bank.

Tusentals kronor mer i månaden

Ett byte kan ge många tusen kronor om året mer i plånboken så ta steget och börja förhandla. Innan du sätter igång så behöver du samla på dig argument – här kommer våra skarpaste tips.

Vad har grannen i ränta?

Det är alltid bra att ta reda på vad andra får i ränta. Även om räntan är individuell och alla människors privatekonomi är olika så ser du ändå vad som är rimligt. Hos SBAB Bank fanns det i augusti månad kunder med bra ekonomi som fick en bolåneränta på 1,06%. Det är mer än 0,4% lägre än SBABs listpris.

16.000 kr per år i lägre bolånekostnad

Ett lån på 4 miljoner som får en sänkt ränta med 0,4% kommer att kosta hela 16.000 kr om året mindre i räntekostnader. Du kan alltså spara ihop till en mindre semesterresa bara genom att omförhandla ditt bolån. Du kanske inte kan få 1,1% i ränta idag men varje sänkning sparar pengar.

Vad kan du få i ränta på dina lån

Innan du förhandlar med din egen nuvarande bank så bör du alltid ta in förslag från andra banker. Det kan du göra antingen genom att själv kontakta flera banker eller genom att ta hjälp av en låneförmedlare. De kan ta fram förslag från flera banker där allt är prutat och klart så att du vet vad du kan få för ränta om du byter bank. I många fall kan det vara så att du kommer behöva göra ett byte för att få den bästa räntan och då kommer låneförmedlaren att hjälpa dig igenom hela processen.

Lånelöften

Kom ihåg att ett lånelöfte gäller oftast i 6 månader vilket innebär att om du fick ett erbjudande från en bank för mer än 6 månader sen så kan villkoren se annorlunda ut idag. Samla gärna på dig ett par lånelöften som argument mot din nuvarande bank. Ingen tjänar på att komma oförberedd till ett möte.

Banken gör en kalkyl på din ekonomi

Bankerna gör i regel en kalkyl på din ekonomi för att se hur mycket du kan låna och vilka ränteförändringar som du skulle klara. I den kalkylen så tar de fram standardbelopp på hur mycket du bör göra åt av din lön på mat, el, nöjen, försäkringar med mera. De räknar fram vilka kostnader du bör ha varje månad och kollar sen på hur du skulle klara av att räntan höjs med ett visst antal procentenheter.

Gör en egen kalkyl på din ekonomi

Kom ihåg att bankens kalkyl bygger på schablonbelopp som inte alls behöver stämma överens med dina kostnader. De kan till exempel säga att du har 5.000 kr kvar varje månad efter kostnader och att det inte är så mycket ifall räntan går upp med 3 eller 5 procent. Visa då på din egen kalkyl och svara att din verkliga ekonomi de senaste 6 månaderna ser ut på ett annat sätt. Om du då kan visa på att du i verkligheten har 8.000 kr kvar varje månad så ligger du i ett klart bättre förhandlingsläge.

Banken använder sin modell men kan ändå lyssna på dig

Alla banker kommer fortfarande att använda sina egna modeller för att räkna på risken att låna ut pengar till dig, din kreditvärdighet. Det är den som är grunden för vilken ränta du bör få. Men om du samtidigt visar på att du har koll på din ekonomi och att du kan få till exempel 0,5% lägre ränta hos en konkurrent, då är chanserna goda att få en lägre ränta.

Slutligen om banken säger nej till ränterabatt

Om du inte får den rabatt som du önskar på din ränta – byt bank!

Det finns ingen anledning att betala mer bara för att en bank säger att du inte har rätt till ett lägre pris. Det finns många banker och låneföretag på marknaden som kommer kunna värdera dig som kund på ett sätt som du förtjänar.

 

 


Sidansvarig

Anders Larsson
Anders Larsson
Finansexpert hos Konsument.se
Anders Larsson är utbildad ekonom med lång erfarenhet från finansbranschen. Anders är huvudansvarig för informationen om lån och krediter på Konsument.se. Det innebär att han regelbundet kontrollerar och sammanställer uppgifter om olika lånetyper och långivare.

Senast uppdaterad: 2019-03-29 av Anders Larsson