Högkonjunktur håller bostadspriserna uppe

Fram tills för cirka 1 år sen så var det trångt i korridorerna på lägenhetsvisningarna. Framför allt i storstäderna gick priserna upp och buden gick om varandra i en rasande fart. Sen dess har antalet besökare på visningarna minskat drastiskt, tiden varje lägenhet är ute på annonsering har ökat och utbudet är större än någonsin. Trots det så hålls slutpriserna uppe på en ganska hög nivå och ett prisras verkar vara långt borta. Här är några anledningar till att priserna hålls uppe.

Låg arbetslöshet

Arbetslösheten är i Sverige har de senaste tio åren legat på i snitt 6% och det senaste året har vi sett en tydlig nedgång. Sverige har generellt låg arbetslöshet just nu och i många branscher är kompetensbrist den största utmaningen för företagens förmåga att växa ytterligare. När många människor har fasta jobb så innebär det att fler har möjlighet att låna pengar. Det är också en dröm för väldigt många att äga sitt eget boende.

Högkonjunktur

Många företag går bra, har stor orderingång och växer därmed. Rekryteringarna går i rasande fart och för den som hittar sin tillförsel av kompetens så finns det ganska få hinder för tillväxt idag. När företagen växer och rekryterar så bidrar det till personalomsättning och att lönerna ökar. Den som får mer pengar i lönekuvertet kan då både spara mer men också låna mer och för många så är mer lön lika med att köpa ett större boende.

Låg ränta

Räntorna är fortfarande historiskt låga och även om riksbanken flaggar för räntehöjning om cirka 1 år så är det något de har gjort förut. Räntan har trots det fortsatt ligga på låga nivåer och idag är det väldigt billigt att låna de miljonerna som krävs för att få sitt drömboende. Även om amorteringskraven har ökat och kravet på 15% kontantinsats på bostadsköp finns så innebär den låga räntan att allt fler lånar pengar till sin kontantinsats.

Många tror inte på prisnedgången

Även om man läser i tidningarna om att priserna på bostäder går ner så är det väldigt många som tror att det bara gäller andra platser än där de själva vill köpa ett boende. Idag är det vanligare att mäklarna rekommenderar ett utgångspris som är på den nivån som säljaren är nöjd med, alltså ingen förhoppning om budgivning. Många bostäder säljs dessutom nära utgångspriset idag. Det gör att många köper upplever prisnedgången som en myt. Det är först när vi ser ett utgångspris på till exempel 3 miljoner och ett slutpris på 2,5 miljoner som vi tror på prisnedgångarna. Att samma lägenhet troligen kunde sålt för 3,2 miljoner för bara 1 år sen är det inte många som tänker på.

Sammanfattningsvis

Vi har ett stort utbud idag av både nyproducerade lägenheter och lägenheter och hus som säljs på andrahandsmarknaden. Samtidigt är det färre personer på varje visning och därmed också färre som går in i budgivningar är för 1 till 1,5 år sedan. Dessutom ligger varje annons ute längre tid idag är för 1 år sen. Priserna har också gått ned en del. Trots det så är det många som inte ser till prisnedgången och i många fall säljs lägenheter och hus till de priser som säljarna hoppas på.