Smslån med betalningsanmärkning och skulder (2019)

Idag finns det en mängd olika långivare som erbjuder Smslån. Även den som haft tidigare bekymmer med betalningsanmärkningar eller skulder kan i vissa fall beviljas lån. Vad gäller generellt för Smslån vid tidigare anmärkningar och hur ser villkoren ut? Här kan du ta del av information om vad du ska tänka på innan du beslutar dig för att ta ett Smslån.

Kom ihåg att Smslån generellt är en låneform med ofördelaktiga villkor. Om du har ekonomiska problem bör du överväga att söka dig till en kommunal skuldrådgivare.


Långivare som kan acceptera betalningsanmärkningar och skulder

Nedan följer en lista med långivare som kan acceptera en eller flera betalningsanmärkningar.

 LångivareMin. LånMax LånLån utan UCBetalningsanmärkningMin. ÅlderNästa steg
1
Frogtail1.000 kr40.000 krJaJa18 årAnsök
2
Ferratum1.000 kr30.000 krJaJa20 årAnsök
3
Nätlån1.000 kr4.000 krNejJa18 årAnsök
4
Loanstep1.000 kr15.000 krJaJa18 årAnsök
5
ViaConto500 kr50.000 krJaJa18 årAnsök
6
Monetti1.000 kr20.000 krJaJa18 årAnsök
7
Vivus500 kr20.000 krJaJa18 årAnsök
8
Klara Lån1.000 kr50.000 krJaJa18 årAnsök
9
SMSPengar1.000 kr30.000 krJaJa18 årAnsök
10
Goodcash5.000 kr50.000 krNejJa20 årAnsök
11
Credway1.000 kr20.000 krJaJa20 årAnsök
12
Expresskredit1.000 kr12.000 krJaJa18 årAnsök
13
Cashbuddy5.000 kr25.000 krNejJa20 årAnsök
14
Merax5.000 kr30.000 krNejJa18 årAnsök

Om Smslångivare

smslånSmslån är i grund och botten är det ett relativt litet lån som ska betalas tillbaka inom en snar framtid. En annan vanlig benämning som är snabblån. I princip är det olika namn för samma typ av lån, och skillnaden ligger främst i hur långivaren väljer att marknadsföra sina lån. Läs alltid på om vad som gäller för den långivare du ansöker hos och jämför gärna olika alternativ. Både amorteringstider och räntor kan skilja sig åt drastiskt.

I regel är Smslån enklare att få beviljade och snabbare att få överfört till kontot än vanliga privatlån. Utbetalningstider är ofta flexibla, vilket gör att lån kan tas under tider som vanliga storbanker inte är tillgängliga – exempelvis sena kvällar eller helger. Motkravet är ofta återbetalningstider mellan 30 till 90 dagar och räntor som kan uppgå till ett par hundra procent. Med andra ord är de generellt sett dyrare än vanliga privatlån.

Ofta ansöker du via din dator, surfplatta eller mobil på långivarens hemsida. Du fyller i ett formulär och i många fall har du fått svar och lånet på kontot inom en timme. Det finns de som föreställer sig att Smslån beviljas till alla. Detta stämmer inte utan det finns en rad krav och villkor som ska uppfyllas av låneansökaren. De flesta kreditgivare är medlemmar i SKEF – Svenska Konsumentkreditföretagen – där tydliga stadgar och regler måste uppfyllas av medlemmarna.

Villkoren för beviljande varierar

Huruvida du kommer beviljas ett lån eller inte beror till stor del på din kreditvärdighet. Olika långivare samarbetar i regel med olika kreditupplysningsföretag. Storbankernas gemensamma upplysningsföretag är Upplysningscentralen, men även vissa andra företag är knutna till UC – vilket även gäller olika företag som erbjuder Smslån. I regel beviljar dessa inte lån om lånansökare har betalningsanmärkningar eller olika skulder.

Andra låneförmedlare samarbetar med något av de andra kreditupplysningsföretagen som finns på marknaden. Exempel på dessa är Bisnode, Creditsafe och Min Upplysning. Vilka krav som gäller för att beviljas lån är individuellt, men låneförmedlare som samarbetar med alternativa upplysningsföretag tenderar att ha lägre trösklar vid lånebeviljande. Faktum är att det är ett lagstadgat krav för långivare och banker att ta kreditupplysning på den som söker lån – för bägge parters skull.

Fördelen med aktörer som inte samarbetar med UC är att storbankerna inte får reda på att du ansökt om lån. Med anledning av detta påverkas inte framtida låneansökningar vid exempelvis privatlån hos storbankerna. Å andra sidan har många långivare som samarbetar med UC relativt generösa villkor. Gör därför noggrann research på det företag som du vill låna pengar hos.

Du bör vara medveten om att långivare som accepterar betalningsanmärkningar och skulder ändå har krav som du behöver uppfylla. Generellt brukar långivare kräva att du:

 • Har en stadigvarad inkomst om lägst 180 000 kronor under föregående år. Många gånger kräver dessutom långivare som accepterar betalningsanmärkningar att du har ännu högre inkomst.
 • Många långivare accepterar endast att du har 1 tidigare betalningsanmärkning. Bedömning görs dock individuellt och vissa godkänner låntagare som har fler än 5 anmärkningar.
 • Skulder hos Kronofogden är den mest försvårande faktorn. I regel är det mycket svårt att beviljas lån om ett ärende ligger hos den myndigheten. Däremot accepterar några kreditgivare låntagare vars skuld hos Kronofogden är lägre än det belopp som ansökan gäller.

Betalningsanmärkningar och skulder

Som tidigare nämnt finns en viss skillnad på en betalningsanmärkning och en skuld. Det är svårare att lyckas erhålla ett lån om du har en skuld, jämfört med betalningsanmärkning.

En betalningsanmärkning är ingenting som finns hos Kronofogden eller andra myndigheter. Snarare är det en notering hos ett kreditupplysningsföretag att du agerat felaktigt vid tidigare lån. Situationer som kan leda till betalningsanmärkningar är försenade betalningar av fakturor, tvistemål eller annan ekonomisk misskötsamhet. Informationen sparas olika tid beroende på vilket kreditupplysningsföretag det gäller, men generellt gäller 3 år för privatpersoner. En betalningsanmärkning säger alltså ingenting om huruvida en person har en skuld just nu eller inte.

En skuld är istället en överenskommelse om ett visst belopp som ska betalas under förbestämda tidsintervall. De skulder som ligger till grund för lånebeviljande gäller framförallt skulder hos Kronofogden.

Alternativ till Smslån om du har skulder

Även om det kan vara möjligt att ta ett lån när du har betalningsanmärkningar eller skulder bör du överväga andra tänkbara alternativ. I många fall finns andra lösningar som säkerställer att du inte riskerar att hamna i ytterligare ekonomisk knipa. Innan du tar ett lån bör du överväga följande alternativ:

 • Låna av en närstående, vän eller bekant. Många tycker att det kan vara jobbigt att behöva fråga om lån. Samtidigt är det ibland ett bättre alternativ än att dra på sig ytterligare skulder om du vet att du kan betala tillbaka. Skriv ett skuldebrev där räntor och amorteringstid regleras. Då får du sannolikt bättre villkor samtidigt som båda parter känner sig trygga med överenskommelsen.
 • Ansök om ett omstartslån. För individer med relativt god ekonomi, men som förekommer hos Kronofogden eller har betalningsanmärkningar finns andra lånealternativ. Ofta krävs att du har en bostad eller liknande som säkerhet, samt att delar av ditt omstartslån används för att betala av dina skulder hos Kronofogden. Ett omstartslån kan sträcka sig ända upp till 5 000 000 kronor. Se över vilka banker som erbjuder detta lån – det kan vara ett alternativ för den som har möjlighet och vill undvika att dra på sig dyrare skulder.
 • Spara ihop pengarna. Har du tidigare betalningsanmärkningar eller skulder kan du försöka att spara ihop pengarna på sikt. Om det inte är brådskande med ett inköp är det ofta ett klokare alternativ. Fundera kring vad som fick dig att hamna i ekonomisk knipa förra gången. Riskerar du att hamna där igen? Gör en lista på för- och nackdelar.
 • Avstå från att låna. Många som har betalningsanmärkningar och skulder har egentligen inte råd. Ett lån är sällan lösningen för att betala av andra skulder eller för att göra inköp som inte är direkt nödvändiga. Ytterligare lån riskerar att leda till nya skulder och större problem. Har du inte råd att betala tillbaka lånet bör du överväga att lösa din ekonomiska situation på annat sätt.

Att tänka på

smslån Ibland är Smslån ett alternativ men det finns situationer då du bör överväga andra alternativ, till exempel om du planerar att ta ett lån för att betala av andra skulder. Det finns en risk att du hamnar i en negativ spiral om du betalar av skulder med nya skulder.

Sitter du i en situation där Smslån är en väg för att lösa andra ekonomiska problem bör du vara försiktig med att låna. Ofta finns hjälp att få med rådgivning vad gäller privatekonomi, samt hjälp för att lösa ekonomiska problem om situationen är kritisk.

Tänk också på att kreditgivare sällan godkänner privatpersoner med många betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden, även om det finns undantag. Du kan eventuellt lyckas hitta och ansöka om ett gratislån om beloppen är relativt små och genom att jämföra olika kreditgivare kan du finna lämpliga alternativ. Ofta gäller räntefria lån för belopp på 500 kronor. Var dock försiktig med att förlänga eventuella Smslån. Många gånger godkänns uppskov med betalningar och förlängning av löptiden. Det kan vara positivt, men tänk på att kostnaderna blir högre i slutändan och att även de ska betalas tillbaka. Undvik därför att förlänga lån om det inte är direkt nödvändigt – även om månadens ekonomi är ansträngd.


Vanliga frågor

Kan jag ta ett lån om jag har aktuella skulder hos Kronofogden?

Om du har aktuella skulder hos Kronofogden kan det vara problematiskt att finna en långivare som är beredd att bevilja ett lån. Om dina skulder hos Kronofogden däremot är betalda ökar dina chanser att bli beviljad ett lån. Många långivare fokuserar på din nuvarande ekonomiska situation och anser därmed att tidigare skulder inte har samma relevans. Om du jämför olika kreditgivare och finner en aktör som beviljar lån till dig när du har aktuella skulder hos Kronofogden, bör du vara medveten om att villkoren sannolikt blir dyra eftersom att kreditgivaren anses ta en större risk.

Vad är ett Smslån?

Ett Smslån är ett snabblån som ibland även kallas för kreditlån, blancolån eller just snabblån beroende på vilken långivare du vänder dig till. Fördelarna med Smslån är att du generellt sett får pengarna på kontot omgående och att ansökningsprocessen är simpel. Nackdelarna är dock att återbetalningstiden ofta är kortare än för vanliga privatlån och att räntan tenderar att vara högre.


Relaterade sidor


Referenser

 1. Smslån: En kartläggning av unga vuxnas erfarenheter“. Kronofogdemyndigheten.
 2. Sök din kommunala konsumentvägledning“. Hallå Konsument.
 3. SFS 2014:275. Om viss verksamhet med konsumentkrediter. Finansdepartementet
 4. SFS 2010:1846. Konsumentkreditlag. Justitiedepartementet.

Smslån med betalningsanmärkning och skulder (2019)
Genomsnitt 4.4 (88%) baserat på 10 betyg

Senast uppdaterad: 2019-01-24 av Anders Larsson (Konsument.se)