Innehåll

Vid vilka lånebelopp är olika lån bäst

Är du i behov av att låna pengar så kan det vara värt att kolla upp olika låneinstitut och banker. Det finns olika slags lån som passar bättre och sämre beroende på hur mycket pengar du vill låna, hur fort du behöver dem och ifall du vill betala tillbaka snabbt eller kunna avbetala under en längre period.

Konsumtionslån – Snabblån

Är du i behov av pengar snabbt och inte är intresserad av att vänta på att få svar på vilken bank eller vilket låneinstitut som ger dig fördelaktigast ränta och andra förmåner, då kan snabblån passa just ditt syfte. Eftersom snabblån ofta ges utan säkerhet tar låneinstituten ut ganska rejäla räntor, vilket man bör vara medveten om. Ska du ta ett snabblån passar det oftast bäst då du behöver låna ett lägre belopp och snabbt kan betala tillbaka för att undvika höga räntor och andra avgifter som ofta kan tillkomma.

Många långivare på stor marknad

Det finns många låneinstitut när du söker på Internet, och det erbjuds bl.a. sms-lån, microlån osv. En del erbjuder lån från 500 kr upp till 3000 kr, andra upp till 20 000 kr som du kan låna och betala tillbaka på 14-90 dagar med hyfsad ränta. Men en del tillåter även 1-2 år i avbetalningstid. Vill du låna mindre än 5000 kr är detta för dig, då privatlån sällan ges på belopp under 5000 kr.

När du tar ett snabblån får du pengarna i stort sett direkt då låneinstituten betalar ut pengarna, oftast samma dag annars en bankdag senare. Långivaren kan bevilja dig lån även om du inte har fast inkomst och betalningsanmärkningar i vissa fall. Men du måste vara 18 år gammal för att få låna. Reglerna kring snabblån regleras i nya lagen om högkostnadskrediter.

Fördelar med snabblån:

  • Du får pengarna utbetalda snabbare än vid ett privatlån.
  • Det är möjligt att låna mindre belopp än 5000 kr.
  • Du kan få låna trots betalningsanmärkningar.
  • Det är möjligt att låna även för dig med låg inkomst.

Konsumtionslån – Privatlån

Behöver du låna över 5000 kr så är ett privatlån ett bättre alternativ än till exempel ett snabblån, microlån eller sms lån. Du kanske behöver köpa en bil eller en häst, eller åka på en semesterresa någonstans. För även om den än rörlig så är den oftast ungefär hälften av räntan på ett snabblån. Privatlån brukar ha som kortast löptid  på 1-2 år, och som längst upp till 12 år.

Belopp som lånas ut som privatlån brukar ligga på 20 000 kr – 600 000 kr. När du fått ditt lån beviljat måste du skriva under avtal och skicka in, om du inte är på banken. Det kan ta upp till 2 arbetsdagar innan du får pengarna insatta på ditt konto.

Vanligtvis måste du ha en årsinkomst på minst 120 000 kr för att få ett lån, och har du betalningsanmärkningar är det i stort sett omöjligt att få ett lån. Du måste även här vara 18 år gammal för att få ansöka om ett lån.

Fördelar med privatlån.

  • Den effektiva räntan är mycket lägre än på ett snabblån.
  • Det går att låna större belopp.
  • Du får längre tid på dig att betala tillbaka.

Bostadslån

När du ska köpa bostad är det ett bostadslån, även bolån kallat som du ska söka. Hur mycket du får låna beror på din inkomst, och bostadens marknadsvärde. Enligt finansinspektionen får lånebeloppet inte överstiga 85 % av priset av bostaden, dvs. marknadsvärdet. Resterande 15 % får du finansiera på egenhand med en så kallad kontantinsats.

När du lånar pengar till en bostad måste du ha fyllt 18 år, du får inte ha några betalningsanmärkningar och du ska ha en inkomst som visar att du kan återbetala beloppet du vill låna. Du kan välja att ha rörlig eller bunden ränta, eller båda delarna. Banken eller låneinstitutet sätter själva räntan på ditt boendelån då fri prissättning gäller.

Du bör även vara medveten om att amortera 2 % av värdet per år om du lånat 70 % av värdet eller mer, enligt det nya amorteringskravet som trädde i kraft år 2018. När du amorterat av en viss del av lånet är det möjligt för dig att låna upp till samma summa igen ifall du skulle behöva göra renoveringar eller liknande på din bostad.

Fundera på vad som är viktigast i ditt fall då du behöver låna, är det låg ränta? Lång avbetalningsperiod eller snabbhet som avgör?


Sidansvarig

Anders Larsson
Anders Larsson
Kreditexpert hos Konsument.se
Anders Larsson är utbildad ekonom med lång erfarenhet från finansbranschen. Anders är huvudansvarig för informationen om lån och krediter på Konsument.se. Det innebär att han regelbundet kontrollerar och sammanställer uppgifter om olika lånetyper och långivare.

Senast uppdaterad: 2019-03-29 av Anders Larsson

Du är här: Hem » Nyheter » Vid vilka lånebelopp är olika lån bäst